Zatvori
PoslovniPuls
13/02/2023

Dubai ne odustaje od sna o električnim letećim taksijima

Po tko zna koji put - iz Dubaija stižu najave o početku projekta električnih letećih taksija. Ovaj put šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar ovog bogatog arapskog emirata, najavio je kako bi prvi leteći taksiji u Dubaiju mogli započeti s radom već 2026. godine.

Ovaj put detalji su nešto konkretniji. U Dubaiju tako planiraju početak izgradnje nekoliko vertikalnih postaja za uzlijetanje i slijetanje (tzv. "vertiports"), a kojima će upravljati tamošnja tvrtka za javni prijevoz, Roads and Transport Authority (RTA).

Četiri vertiporta izgradit će se na međunarodnoj zračnoj luci Dubai, jedan je planiran u uskom poslovnom središtu grada, drugi će se smjestiti u marini, a posljednji na atraktivnom umjetnom otočju Palm Jumeirah.

Tkoo bi trebao izgraditi flotu letećih taksija za Dubai, još uvijek nije poznato, ali u užem izboru je nekoliko kompanija, od američkog Joby Avation-a, do njemačkog Volocoptera.

Kako god bilo - ambicije sigurno ne manjka u sićušnom arapskom emiratu koji je sletio na svjetsku pozornicu ekstravagantnom urbanom arhitekturom. Hoće li mu isto poći za rukom kada je riječ o desetljećima najavljivanoj revoluciji u modernom gradskom prijevozu - uskoro ćemo doznati...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram