Zatvori
Foto: Florian Wehde
PoslovniPuls
10/02/2023

Šamar optimistima: Inflacija u Njemačkoj ubrzala i u siječnju!

Prema preliminarnim podacima, inflacija u Njemačkoj blago je ubrzala na godišnjoj razini, s 8,6% u prosincu na 8,7% u siječnju, prenose RBA analitičari.

Cijene energije bile su više za 24,4% godišnje, a cijene hrane za 20,7% u odnosu siječanj prošle godine. Prema procjeni tržišnog konsenzusa, na početku 2023. očekivalo se ubrzanje godišnje stope rasta opće inflacije s 8,6% u prosincu na 8,9% u siječnju (odnosno s 9,6% na 10% HIPC). Objava njemačke inflacije prvotno je bila zakazana za 31. siječnja, ali zbog tehničkih problema statistički ured odgodio je objavu.

U međuvremenu je Eurostat objavio kretanje potrošačkih cijena koristeći interne procjene inflacije u Njemačkoj. Na mjesečnoj razini, u skladu s tržišnim konsenzusom potrošačke cijene porasle su za 1% (+0,5% HIPC). Mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, inflacija je usporila na godišnjoj razini na 9,2% u siječnju (u odnosu na 9,6% u prosincu), što je najmanji porast u posljednjih pet mjeseci zahvaljujući novim fiskalnim mjerama za pomoć kućanstvima u energetskim troškovima, javljaju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram