Zatvori
Foto: arhiva
PoslovniPuls
18/01/2023

RBA analitičari: Inflatorni pritistci zadržat će se kroz 2023. godinu

Godišnja stopa inflacije u prosincu je usporila na 13,1%, stoji u priopćenju koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku. Tako je zaustavljen trend ubrzavanja godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena koji je trajao kontinuirano od srpnja 2021.

"Postupno usporavanje godišnjih stopa rasta bilo je očekivano na što su upućivali i podaci o kretanju potrošačkih cijena industrijskih proizvoda gdje je u prosincu zabilježeno usporavanje na godišnjoj razini. Posebno je to važno kod kretanja cijena intermedijarnih dobara gdje je također prekinut trend ubrzanja cijena što može biti dobar indikator budućih kretanja cijena potrošačkih dobara, iako se to prelijevanje događa s određenim vremenskim odmakom.

Ipak, u okruženju i dalje visoke neizvjesnosti, prevelikog razloga za optimizam još nema budući da će se povišene odnosno dvoznamenkaste razine inflacije zadržati i u prvim mjesecima 2023. Potom bi ipak trebala započeti lagana tendencija kretanja stopa prema nižim razinama. Međutim, značajan dio inflatornih pritisaka zadržat će se kroz cijelu 2023. kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 7,5%", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram