Zatvori
Industrija
PoslovniPuls
16/01/2023

U studenom prošle godine zabilježen rast industrijske proizvodnje u eurozoni

Prema objavljenim podacima Eurostata, rast industrijske proizvodnje u europodručju nadmašio je tržišna očekivanja na mjesečnoj, ali i na godišnjoj razini.

Naime, u odnosu na listopad industrijska proizvodnja porasla je za 1% nakon što je u listopadu pala za 1,9%. Rast proizvodnje u studenom predvodila su kapitalna dobra (+1% mjesečno), a slijede intermedijarna dobra (+0,8%) i trajna dobra za široku potrošnju (+0,4%). S druge strane, proizvodnja energije i netrajnih dobara za široku potrošnju zabilježili su pad (0,9% odnosno 1,3%). Najveći rast na mjesečnoj razini zabilježen je u Irskoj (+6,4%), Luksemburgu (+5%) i Malti (+4,6%). U odnosu na studeni 2021., industrijska proizvodnja ostvarila je rast od 2%, prenose RBA analitičari.

S druge strane Atlantika, u petak su objavljeni preliminarni podaci anketnog pokazatelja raspoloženja američkih potrošača u siječnju, čije istraživanje provodi Sveučilište Michigan. Pokazatelj raspoloženja nastavio se poboljšavati i u novoj godini te se popeo na 64,6 bodova (u odnosu na 59,7 bodova u prosincu). Prema izvješću, optimizam potrošača potiče usporavanje inflacije i nastavak otpornosti tržišta rada što posljedično utječe i na poboljšanje financijskih očekivanja. Ipak, blagi rast inflacijskih očekivanja za narednih 5 do 10 godina (s 2,9% na 3%) signalizira da neizvjesnost oko cjenovnih pritisaka ostaje visoka.

S druge strane, inflacijska očekivanja za narednih godinu dana spustila su se na 4%, najnižu razinu od travnja 2021. godine. Dvije trećine anketiranih potrošača očekuje pad gospodarskih aktivnosti, a rizik od recesije jedan je od glavnih faktora koji ograničava pokazatelj u postizanju razina zabilježenih prije pandemije, stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram