Zatvori
PoslovniPuls
30/12/2022

Drugi mjesec za redom bilježi se pad obujma industrijske proizvodnje

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u studenom je drugi mjesec za redom zabilježila pad, i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Naime, obujam industrijske proizvodnje u usporedbi s listopadom bio je niži za 1,9%, dok je u odnosu na isti mjesec 2021. pad iznosio 2% (kalendarski prilagođen). Najnoviji podaci potvrdili su očekivanja o zamjetnijem usporavanju gospodarske aktivnosti u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. U listopadu je prekinut pozitivan trend godišnjih stopa rasta koji je trajao kontinuirano od prosinca 2020., a usporavanje je zabilježeno već i u trećem tromjesečju.

U razdoblju od siječnja do studenog kumulativna godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila je 1,8%.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivne promjene zabilježene su u kategorijama Intermedijarni proizvodi (+2,3%), Kapitalni proizvodi (+3,8%) i Trajni proizvodi za široku potrošnju (+2,3%), dok su Energija i Netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili pad u odnosu na listopad za 7,6% odnosno 2,2%.

Na godišnjoj razini, pad drugi mjesec za redom bilježi Energija i to po stopi 5,8%, dok je proizvodnja Trajnih proizvoda za široku potrošnju unatoč mjesečnom rastu na godišnjoj razini niža za 5,8%. Naposljetku, smanjena je i proizvodnja Intermedijarnih proizvoda (-5,3% u usporedbi sa studenim 2021.). S druge strane, Kapitalni proizvodi veći su za 4,8% i Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 0,9%.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6,6%, u Rudarstvu i vađenju za 3,9% i u Prerađivačkoj industriji, koja čini gotovo 84% ukupne industrijske proizvodnje, za 1,1%.

Prerađivačka industrija, kumulativno u prvih jedanaest mjeseci porasla je 1,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast u tom razdoblju svakako je ublažen razmjeno snažnim padom u djelatnostima Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvodnje (-21%), Tiskanja i umnožavanja snimljenih zapisa (-10,3%), Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-9,3%) Proizvodnja metala (-7,4%), Proizvodnja namještaja (-6%) te Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-5,8%). Rast je zabilježen u 16 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije.

"Izgledi za kretanje obujma industrijske proizvodnje u prosincu nepovoljni su zbog slabljenja inozemne i domaće potražnje te još uvijek prisutne neizvjesnosti što uz učinak baznog razdoblja, može i treći mjesec donijeti negativne stope rasta obujma industrijske proizvodnje.

Nepovoljno i neizvjesno vanjsko okruženje te usporavanje domaće potražnje osjetit će se na podacima industrijske proizvodnje i u prvoj polovici 2023. Očekujemo sve snažnije prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja na kretanja u industriji koja će ostati pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta i još uvijek visoke inflacije i neizvjesnosti. Stoga bi i na razini cijele 2023. stopa rasta obujma industrijske proizvodnje mogla biti niža od projiciranih 1,6% u 2022", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram