Zatvori
Pariz
Foto: Pascal Weiland / Unsplash
PoslovniPuls
22/12/2022

Ipak se vidi svjetlo na kraju tunela: Stigla serija dobrih vijesti iz Europske unije

Prema njemačkom statističkom uredu, zabilježeno je usporavanje rasta proizvođačkih cijena na godišnjoj razini drugi mjesec za redom, odnosno u studenom u odnosu na isto razdoblje prošle godine proizvođačke cijene ostvarile su rast od 28,2% (u odnosu na 34,5% u listopadu i 45,8% u rujnu). U odnosu na listopad, zabilježen je pad od 3,9%, prenose RBA analitičari. Drugi za redom pad na mjesečnoj razini zrcali smanjenje cijena prirodnog plina i električne energije. U usporedbi s listopadom, cijene energije niže su za 9,6%. Ostvaren visok rast u odnosu na studeni 2021. posljedica je prvenstveno rasta cijena energije (+65,8%) uslijed njihovog velikog udjela u proizvođačkim cijenama u kombinaciji s iznimno velikim cjenovnim promjenama. Rast cijena energije potaknut je višim cijenama prirodnog plina (distribucija) i električne energije. Istovremeno rast u odnosu na studeni prošle godine bilježe i netrajna dobra za široku potrošnju (+18,5%) kao posljedica viših cijena hrane (+24,2%). Slijedi rast cijena intermedijarnih dobra (+13.8%), posebno metala i drvne sirovine. Rast je ostvaren i kod trajnih dobara za široku potrošnju (+11,1%) te kod kapitalnih dobara (+7,8%).

Prema preliminarnim podacima Europske komisije, anketni pokazatelj raspoloženja potrošača u europodručju poboljšao se u prosincu treći mjesec zaredom, dosegnuvši najveću razinu od svibnja ove godine. Naime, pokazatelj je ostvario skroman rast od 1,7 bodova, na negativnih 22,2 bodova. Iako se pokazatelj zadržava ispod svog dugogodišnjeg prosjeka, započeti trend poboljšanja potrošačkog sentimenta uz rast ostalih anketnih pokazatelja raspoloženja signalizira da potrošači, investitori i poduzeća korigiraju prijašnje izrazito negativne procjene ekonomskih izgleda i gospodarske situacije, stoji u izvješću RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram