Zatvori
PoslovniPuls
13/12/2022

P2PFinance: Nova godina, bolji bonitet vašeg poduzeća!

Dolazi kraj godine, vrijeme kada se poduzetnici  počinju pripremati za sastavljanje godišnjih financijskih izvješća (GFI) radi javne objave. Naime, predaja GFI  Financijskoj agenciji (FINA-i) je obvezna za sve poduzetnike, a rok za predaju je 30. travanj naredne godine s  datumom izvještavanja - kraj kalendarske godine odnosno 31. prosinca.

Poduzetnici, počnite uređivati svoje bilance prije kraja godine!

Zašto je bitan bonitet poduzeća?

Javna objava godišnjih financijskih izvještaja nije samo zakonska obveza, već ima značajan utjecaj na poslovanje svakog poduzetnika. Naime, bonitet poduzeća pomaže u donošenju poslovnih odluka koje se odnose na: izbor dobavljača, odobrenje kredita, određivanje uvjeta plaćanja, pružanje usluga, strukturiranje financijskih ulaganja i sl. No, ne smijemo zaboraviti da nas i ostali u poslovanju provjeravaju i prate te na temelju našeg boniteta odlučuju kako će se odnositi prema nama. 

Ako tražite nove dobavljače, postoji vrlo velika vjerojatnost da će vaši novi partneri prvo provjeriti bonitet vašeg poduzeća i na temelju tih podataka odlučiti o količinama, cijeni i uvjetima plaćanja. 

Sljedeći put kada zatražite financiranje putem banke, možete biti sigurni da će i banka prvo provjeriti bonitet vašeg poduzeća.

Kako do bonitetnih ocjena?

Jedan od načina je osobnim proučavanjem i procjenom javno dostupnih godišnjih financijskih podataka koje objavljuje FINA (naravno ukoliko imate dovoljno znanja za to), a drugi način je putem specijaliziranih poduzeća za pružanje podataka o bonitetima poduzeća. U Hrvatskoj su najpoznatija Dun&Bradstreet (Poslovna Hrvatska, Boniteti…) i El koncept ( Fininfo.hr) koja koriste vlastite metodologije za ocjenu likvidnosti i kreditne sposobnosti poduzeća.

Što možete učiniti za bonitet vašeg poduzeća?

Općenito, pokazatelji likvidnosti smatraju se jednim od najvažnijih pokazatelja koji utječu na bonitet poduzeća jer predstavljaju sposobnost poduzeća za pravodobno podmirenje obveza. Prema tome pokazatelji likvidnosti pokazuju koliko je društvo sposobno podmirivati svoje dospjele kratkoročne obveze. Ako je trgovačko društvo nelikvidno tj. bez novca ono neće moći normalno poslovati i neće moći u takvim uvjetima poslovati. Hrvatska poduzeća u prosjeku još uvijek čekaju 60 i više dana na plaćanje i često osjećaju da nemaju utjecaja na rokove plaćanja svojih kupaca, pa ne obraćaju dovoljno pozornosti na to. Međutim, takvo uvjerenje je pogrešno – poduzeća mogu prodati svoja potraživanja, čime se smanjuju rokovi plaćanja kupaca i povećava likvidnost time i poboljšava bonitet poduzeća.

Poboljšajte bonitet svojeg poduzeća - ustupom nedospjelih potraživanja na P2P Finance

Jeste li znali da u Hrvatskoj već dvije godine postoji organizirano tržište poslovnih potraživanja? 

Ako imate poduzeće, obrt ili slobodno zanimanje (uz uvjet da ste obveznici predaje godišnjih financijskih izvještaja) do novca putem P2P platforme možete doći brzo i jednostavno ustupom kvalitetnih nedospjelih potraživanja, skratiti dane potraživanja te poboljšati bonitet vašeg poduzeća.

P2P platforma posluje po principima organiziranog tržišta i na jednom mjestu okuplja prodavače i kupce poslovnih tražbina. Postupak trgovanja je potpuno automatiziran, bez papira i osobnog kontakta. Svaka tražbina koja je unesena u sustav za trgovanje na P2P platformu ocjenjuje se bonitetnom ocjenom, koja se izračunava na temelju podataka o dužniku tražbina i prodavatelju tražbina. Sukladno s bonitetnom ocjenom, određuje se limit do kojeg može ići financiranje.  P2P Finance je upravo u  suradnji s Dun&Bradstreet, vodećim pružateljem poslovnih informacija u regiji, razvio napredni sustav upravljanja rizicima koji omogućuje automatiziranu procjenu boniteta i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu u cilju kvalitetnog bonitetnog ocjenjivanja svake tražbine kojom se trguje na P2P platformi.

Posjetite prvu peer-to-peer platformu za izravno tj. uzajamno financiranje poduzeća u Hrvatskoj na  www.p2pfinance.hr  i saznajte kako pospješiti bilancu vašeg poduzeća .

SPONZORIRANO / PROMO

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram