Zatvori
PoslovniPuls
06/06/2022

P2P kao platforma za (isplativa) ulaganja u zajmove i nedospjela potraživanja

P2P platforma predstavlja prvo online organizirano tržište za uzajamno tj. izravno (peer-to-peer) financiranje hrvatskih poduzeća putem koje članovi P2P platforme trguju (kupuju i prodaju) tražbinama te na taj način dolaze do prinosa na uložena sredstva kroz kupnju tražbina na jednoj strani ili do dodatne likvidnosti s druge strane.

Na P2P platformi se susreću poduzeća s viškom likvidnih sredstva (ulagači) i ona kojima treba financiranje obrtnog kapitala (mala i srednja poduzeća). Jedna od usluga (uz online kratkoročne zajmove) kako pristupiti financiranju putem P2P platforme je i online prodaja potraživanja poduzeća (koja su nastala na osnovu isporučene robe ili obavljene usluge) i to samo potraživanja koja nisu dospjela.

Kako započeti ulagati na P2P platformi?

Registracija na online P2P platformu je besplatna i za to će vam biti potrebno 10-ak minuta. Nakon registracije slijedi jednostavno uređenje postavki ulaganja gdje svaki ulagač sam postavlja investicijsku politiku (minimalni kreditni rejting financiranih tražbina, traženi diskonti/prinosi, stopa diverzifikacije portfelja, maksimalno dospijeće, vrsta produkta u koje želite plasirati) i aktivacija trgovanja.

Nakon aktivacije trgovanja, sljedeći korak je uplata sredstva na svoj račun za trgovanje. Novac se ulaže automatizirano, prema unaprijed definiranim preferencijama svakog ulagača i u bilo kojem trenutku može se i povući ako nije plasiran. Neplasirana sredstva ulagača nalaze se na računu za posebne namjene koji je izuzet od eventualnog ovršnog odnosno stečajnog postupka P2P platforme.

Ulagači na P2P platformi mogu ostvariti godišnje neto prinose od 5 do 11+ posto. Visina prinosa najviše ovisi o investicijskoj politici pojedinačnog ulagača odnosno odabranim kriterijima prema kojima se njihova sredstva plasiraju dalje u odgovarajuće tražbine. Prihvaćanje investiranja u tražbine nižega bonitetnog razreda automatski znači više očekivane prinose, ali i veći rizik, i obratno.

Ulaganje na P2P platformu omogućuje široj poslovnoj zajednici direktno financiranje hrvatskog SME segmenta, što omogućava rast ekonomije i doprinosi napretku društva u cjelini.

Više na p2pfinance.hr.

SPONZORIRANO / PROMO

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram