Zatvori
PoslovniPuls
12/12/2022

Ne prepuštajte strategiju slučaju - Postanite dio pozitivne poduzetničke statistike 

Opće je poznata činjenica kako visoki postotak ambicioznih strateških planova organizacija propadne prije nego uspiju ugledati svjetlo dana. Uzroci često variraju, no izvršenje dosljedno snosi krivnju. Studije ukazuju da čak 67% dobro formuliranih strategija propada zbog loše provedbe, a jedan od razloga je i nespremnost rukovoditelja suočiti se sa strateškim izazovima organizacije, naročito u prvih 18 mjeseci nakon što su unaprijeđeni ili angažirani.   

Zašto rukovoditelji ne uspijevaju provesti svoje strategije u djelo? 

Lideri često ne uspiju jer im nedostaje dubina u kompetitivnom kontekstu. Fokus je primarno na internim organizacijskim pitanjima poput rješavanja sukoba, usklađivanja proračuna, upravljanja učinkom, što je i razumljivo, no posljedično manju pažnju posvećuju strateškim pitanjima poput tržišnih poteza konkurenata, potreba korisnika i kupaca te aktualnih tržišnih i tehnoloških trendova. Također, vrlo često čine kompromise te precjenjuju kapacitete vlastitih organizacija, a strategije su opterećene fatalnim nedostacima koji se nažalost otkrivaju tek tijekom provedbe.   

Kad bi organizacije istinski ulagale u pripremu rukovoditelja za stvarne zahtjeve ovih uloga, sigurno bismo vidjeli pad stope neuspjeha, a tvrtke bi se dosljednije i brže prilagođavale i napredovale.

Uz SiA program postanite dio pozitivne statistike 

Potaknuti negativnom stopom uspješnosti poslovnih strategija, COTRUGLI Business School, odlučila je pomoći poduzetnicima u regiji postati dijelom pozitivne statistike. Naime, u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj, Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom burzom, COTRUGLI Business School postao je ekskluzivni distributer SiA - Strategy in Action Programa za područje jugoistočne Europe. Riječ je o ključnom elementu prestižnog ELITE programa Londonske burze koji pomaže timovima malih i srednjih poduzeća sukreirati, aktivirati i implementirati njihove strateške planove organizacija.  

 dr. Davide Sola, predavač na COTRUGLI Business School

Strateška formula koja mijenja igru 

SiA - Strategy in action program već je pomogao više od 500 vodećih svjetskih korporacija, a od studenog 2022. godine dostupan je u Hrvatskoj i regiji. SiA je prema riječima osnivača, Davidea Solae, proizvod desetljeća akademskog istraživanja i praktičnog poslovnog savjetovanja: “SiA dokazano čini aktivaciju strategije jednostavnom, brzom i učinkovitom, a kao rezultat toga imamo rukovoditelje i timove sposobne prevladati izazove kako bi razvoju strategije, tako i pri implementaciji iste.” 

Pritom nadodaje: “Naši se klijenti nalaze se diljem Europe, SAD-a, Azije i Sjeverne Afrike, te variraju od velikih multinacionalnih korporacija do zajednica malih i srednjih poduzeća u mnogim industrijama, uključujući farmaceutske proizvode, proizvodnju, financijske usluge, energetiku, javni sektor, telekomunikacije i još mnogo toga. Iznimno mi je drago da u suradnji s Poslovnom školom COTRUGLI i partnerima program nudimo i poduzetnicima u Hrvatskoj i regiji. Ovaj program je aktivaciju strategije učinio dostupnom svima.”  

Program će izvršnim timovima razviti i aktivirati ambicioznu strategiju rasta potpomognutu solidnom financijskom analizom, a sve kako bi se osigurala buduća profitabilnost i povrat ulaganja. SiA platforma predstavlja intuitivnu i inovativnu tehnologiju za pojednostavljenje i povećanje strateških rezultata. “Aplikacija omogućuje timovima izravnu suradnju na razvoju strategije, koristeći provjerene procese i okvire zajedno s inteligentnim mogućnostima i alatima za strukturiranje i obavljanje teškog posla formuliranja i izvršenja strategije. Također, timovi će dobiti priliku za individualne sesije sa stručnim konzultantima – koji vas prate i podržavaju tijekom vašeg strateškog putovanja”, ističe Sola.  

Ne prepuštajte svoju strategiju slučaju

Prije svega bitno je kontinuirano razmišljati o problemima s kojima se suočavate te posljedično prilagođavati strateške planove tržišnim potrebama. „Ako ne razmišljate prijevremeno, nikada nećete biti u stanju riješiti problem dovoljno rano. Priprema često ne podrazumijeva sigurnu strategiju. Jednostavno podrazumijeva da ste razmotrili potencijalne probleme i rješenja unaprijed, bilo to zapisano ili samo u vlastitim mislima, što vas čini spremnijima. Planiranje ne treba biti teško.”

Strategija je poput živog organizma

Važno je napomenuti da se plan stalno mijenja i razvija na temelju novih informacija i procedura tako da ne morate planirati svaki pojedini trenutak budućnosti vašeg poslovanja, samo opći smjer. Planiranje će biti mnogo lakše uz dobru komunikaciju s timom. Budući da je u današnje vrijeme nemoguće raditi sam, imati povjerenje u tim koji stoji iza vas i obrnuto automatski znači veće šanse za uspjeh.    

Različite industrije imaju različite stope promjene

Vjerojatno ste si postavili pitanje koliko često treba ažurirati strateške planove? Važno je napomenuti da to ovisi o industriji. Plan nije jednokratna vježba. “Strateški plan treba ažurirati, a koliko često to ovisi o tome kakva ste tvrtka, koliko ste uspješni i, naravno, u kojoj industriji radite", kaže Sola.  

Hrvatska - zemlja potencijala  

Sola ističe kako je Hrvatska zanimljiva zemlja s puno potencijala i mladih, inspirativnih umova. “Budući uspjeh znači razmišljati unaprijed o problemima, a strategija je upravo to. Nije važno imate li to na formalniji ili neformalniji način, ali predlažem da razmišljate unaprijed, a to činite postavljanjem pravih pitanja i definiranjem mjerila za neuspjeh i uspjeh.”

Poboljšajte stopu uspješnosti provedbe strategije

Nedostatak fokusa spram strategije dovodi i do loše definiranih strategija i do loše egzekucije. Niti loše definirana strategija koja je dobro izvedena, niti dobra strategija koja je loše izvedena - neće donijeti mnogo uspjeha. Iskreno rečeno, organizacija ne može očekivati dobre rezultate od nečega na što ne troši puno vremena. S pravim smjernicama i okvirom, svaka organizacija može poboljšati strateško planiranje i izvršenje, a upravo je SiA program koji jamči takve rezultate. Posjetite stranice COTRUGLI poslovne škole i saznajte kako se možete uključiti u program.

SPONZORIRANO / PROMO

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram