Zatvori
Berlin
Foto: Florian Wehde / Unsplash
PoslovniPuls
22/11/2022

Napokon nešto dobrih vijesti iz Njemačke

Prema Destatisu, njemačkom statističkom uredu, proizvođačke cijene usporile su u listopadu na 34,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je za 11,3pb niže od godišnje promjene u rujnu. Na godišnjoj razini, najniža je to razina od lipnja, dok su u odnosu na rujan, proizvođačke cijene pale za 4,2%. Prvi je to pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini još od svibnja 2020. godine, a zrcali pad u cijenama prirodnog plina i električne energije u odnosu na rujan.

Najveći pokretač snažnog rasta na godišnjoj razini i dalje su cijene energije (+85,6%), odnosno cijene prirodnog plina (distribucija) i električne energije. Zamjetan rast na godišnjoj razini bilježe i intermedijarni proizvodi (+15,9%), posebno cijene metala. Povećanje cijena ostvareno je i u ostalim kategorijama glavne industrijske grupacije. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene u Njemačkoj bile su više za 13,7% u odnosu na listopad prošle godine (+0,4% na mjesečnoj razini), prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram