Zatvori
Radnici
Foto: Sol / Unsplash
PoslovniPuls
24/10/2022

Domaći građevinski sektor još uvijek u uzlaznoj putanji, ali rast usporava

Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast usporio u odnosu na mjesec ranije (1,6% u odnosu na 4,0% u srpnju).

Prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova također je zabilježio rast, iako intenzivnijom dinamikom u odnosu na godišnju promjenu u srpnju (+3,5pb, na 4,1%).

Promatrano kumulativno, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova viši je za 4,1% u razdoblju od siječnja do kolovoza 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U odnosu na sij.-kol. 2020. zabilježena je dvoznamenkasta stopa rasta od 15,6%, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine obujam građevinskih radova viši za 19,4%. Prema izvornim indeksima, u spomenutom razdoblju obujam građevinskih radova viši je za 3,9% na godišnjoj razini. Pozitivan doprinos u odnosu na sij.-kol. 2021. došao je i od izgradnje zgrada (+5,1%) i od izgradnje na ostalim građevinama (+2,1% godišnje).

Nadalje, u prvih osam mjeseci ove godine izdano je 7.147 odobrenja za građenje, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 5,7%. Od ukupno odobrenih građevinskih dozvola, 6.209 dozvola odnosilo se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U kolovozu je izdano 5,5% građevinskih dozvola manje na godišnjoj i 1,9% na mjesečnoj razini. Prema priopćenju DZS-a, od ukupno 760 izdanih građevinskih dozvola u kolovozu, 77,3% dozvola izdano je za novogradnju, a 22,7% za rekonstrukcije.

U ovoj godini porastao je broj nefinancijskih društava i osoba zaposlenih u građevinarstvu, a udio građevinarstva u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti kreće se oko 6%.

"Do kraja godine, ali i u duljem vremenskom razdoblju očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom kontinuirano stabilne potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima, posebice iz mehanizma Next Generation EU) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Uz naglasak na poboljšanje energetske učinkovitosti, očekujemo i nastavak sufinanciranih projekata poboljšanja energetske učinkovitosti stambenih i poslovnih zgrada.

Ograničavajuće čimbenike u građevinarstvu potiču poremećaji u opskrbnim lancima, odnosno dobava materijala, što otežava planiranje i izvođenje građevinske aktivnosti. Uz navedeno, i dalje je prisutan problem manjka radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Zaoštravanje uvjeta financiranja, koje se već nekoliko mjeseci odvija na svjetskim financijskim tržištima također će negativno djelovati na trendove u građevinarstvu", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram