Zatvori
Berlin
Foto: Florian Wehde / Unsplash
PoslovniPuls
30/09/2022

Inflacija u Njemačkoj ubrzala na 10% na godišnjoj razini

Prema preliminarnim podacima Destatisa, snažno ubrzanje na godišnjoj razini zabilježile su potrošačke cijene u Njemačkoj, odnosno ostvaren je rast od 10% u odnosu na rujan prošle godine.

Nova je to rekordna razina od devedesetih godina prošlog stoljeća i ponovnog ujedinjenja Njemačke. U usporedbi s kolovozom, stopa inflacije ubrzala je za 2,1 pb na godišnjoj razini, a posljedica je to najvjerojatnije prestanka pojedinih fiskalnih mjera (jeftinije karte za javni prijevoz, popust na gorivo za motorna vozila) od strane njemačke Vlade. Visoke stope inflacije izazvane su, između ostalog, poremećajima na energetskom tržištu, a cijene energije u rujnu bilježe stopu rasta od čak 43,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno ne posustaje ni snažan rast cijena hrane (+18,7%) i usluga (+3,6%). Stoga je i na mjesečnoj razini evidentirano ubrzanje, a cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ostvarile su rast od 1,9% u odnosu na kolovoz.

Prema objavi Europske komisije, pokazatelj poslovnog i potrošačkog raspoloženja u europodručju i EU nastavio je u rujnu trend postepenog pada i sedmi mjesec zaredom. Naime, Indeks ekonomskog sentimenta (ESI) skliznuo je snažnije od tržišnih očekivanja te se spustio na 93,7 indeksnih bodova u europodručju odnosno na 92,6 indeksnih bodova u Europskoj uniji. Pad na mjesečnoj razini zrcali lošije rezultate u svim anketiranim djelatnostima (industriji, uslugama, građevinarstvu, trgovini), a najveći doprinos zadržavanju pokazatelja ispod dugogodišnjeg prosjeka generiran je od novog oštrog pada raspoloženja potrošača. Očekivano, među najvećim gospodarstvima EU, pad ESI-a ističe se u Njemačkoj. Nakon mirnog razdoblja tijekom ljeta, ponovno se očekuje rast prodajnih cijena u iduća tri mjeseca. U svim ispitanim djelatnostima rast je evidentirao i pokazatelj neizvjesnosti, a rekordnu razinu ostvario je pokazatelj neizvjesnosti kod potrošača, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram