Zatvori
plaćanja kriptovalutama
PoslovniPuls
21/09/2022

SUROVI PODACI: Prosječna plaća pada već šesti mjesec za redom

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je evidentiran solidan nominalan godišnji rast prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.

S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je pad. Naime, prosječna mjesečna neto plaća s iznosom od 7.576 kuna bila je nominalno viša za 530 kuna ili 7,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine te zabilježila pad od 1,8% u odnosu na lipanj. Međutim, godišnja stopa inflacije nadmašuje godišnji nominalan rast plaća i šesti mjesec zaredom, pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na srpanj 2021. godine realno niža za 4,3% (-2,2% mjesečno) te se stoga nastavio trend intenziviranja dinamike pada koji traje od veljače ove godine.

Kumulativno u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine prosječna plaća od 7.569 kuna bila je nominalno 6,9% viša, ali i realno 2,1% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. Stoga je važno naglasiti da snažne stope inflacije iz mjeseca u mjesec umanjuju realnu vrijednost plaća unatoč pozitivnoj dinamici rasta.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome s rastom od 8,6% na godišnjoj razini (-3,3% realno) i padom od 1,8% u odnosu na mjesec ranije (-2,2% realno), u srpnju je iznosila 10.306 kuna. U odnosu na kraj 2021., zabilježen je nominalan porast od 324 kuna ili 3,2%. Kumulativno, u prvih sedam mjeseci prosječna mjesečna bruto plaća bila je viša 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-1,2% realno) te je iznosila 10.277 kuna.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je Ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, a iznosila je 4.986 kuna. S druge strane, najviša je isplaćena u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 12.202 kune.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za srpanj 2022. iznosila je 44,18 kuna. Medijalna neto plaća iznosila je u srpnju 6.451 kunu, što znači da je polovici zaposlenika u pravnim osobama isplaćena neto plaća bila jednaka ili manja od navedene vrijednosti, a drugoj polovici zaposlenika veća.

"Nominalan rast nadnica podržan je sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru zbog rastućih troškova života, kao i činjenice da u određenim djelatnostima još uvijek nedostaje radne snage. Iako u nastavku godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati uslijed zadržavanja visokih stopa inflacije. Potencijalno blago smirivanje potrošačkih cijena krajem godine uglavnom će biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram