Zatvori
Foto: Visa
PoslovniPuls
16/09/2022

HTZ i Visa udružili snage u promicanju turizma u Hrvatskoj

Hrvatska turistička zajednica i Visa ostvarili su suradnju na promicanju turizma u Hrvatskoj u sklopu Memoranduma o razumijevanju s ciljem daljnje potpore rastu turizma u zemlji u 2022. Prema uvjetima Memoranduma o razumijevanju, Visa je pružila uvid u podatke povezane s međunarodnim i domaćim turizmom i trendovima putovanja, pružajući podršku Hrvatskoj turističkoj zajednici u modeliranju i planiranju daljnjeg rasta.

Hrvatska turistička zajednica već koristi eVisitor, jedinstveni online informacijski sustav koji omogućuje uvid u turistički promet i smještajne kapacitete u Hrvatskoj, generira statističke izvještaje i marketinške pokazatelje u realnom vremenu te stvara sinergijski učinak svih dionika hrvatskog turizma. Kako bi povećali broj stranih posjetitelja koji sada više nego ikad, traže bezbrižna i sigurna putovanja, Visa je razvila dodatni alat - Visa’s Tourism Trends Dashboard, prilagođeno izvješće turističkih trendova temeljenih na podacima koji bi trebali omogućiti hrvatskim turističkim tijelima kvalitetniji uvid u trendove i pružiti dodatne informacije o obrascima potrošnje.

Osvrnuvši se na vrijednost suradnje, direktorica Sektora strateških projekata HTZ-a Ivana Curić Čabraja izjavila je: „U Hrvatskoj je u tijeku sjajna turistička postsezona, a dnevno u zemlji boravi oko 500.000 turista. Uspoređujući dosadašnje rezultate s onima iz istog razdoblja 2019., Hrvatska je gotovo u potpunosti ostvarila rezultate iz razdoblja prije pandemije, dok su ih pojedine regije i destinacije čak i premašile. Ovakve pozitivne trendove želimo zadržati i u narednim godinama, a naglasak će nam biti na održivom razvoju i strateškim projektima i suradnjama, kao što je i suradnja s Visom, koja će, sigurna sam, dati vrlo dobre rezultate."

Renata Vujasinović, direktorica Vise za Hrvatsku, izjavila je: "Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s Hrvatskom turističkom zajednicom kako bismo doprinijeli u donošenju odluka, odnosno kako bi povećali broj posjeta Hrvatskoj i osigurali rast prihoda od turizma u zemlji. Dijeleći uvide temeljene na podacima o trendovima potrošnje stranih gostiju tijekom njihovog putovanja u Hrvatskoj, nadamo se da ćemo doprinijeti Hrvatskoj turističkoj zajednici u razvoju još preciznijeg pristupa razvoju ove industrije koja je ključna za gospodarstvo zemlje.”

U Visinom izvješću turističkih trendova ističe se nekoliko ključnih točaka:7 koridora koji čine značajan udio posjetitelja te kartične potrošnje u Hrvatskoj su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Poljska, Slovenija, Francuska i AustrijaZemlje s najvećom potrošnjom podjednako su zastupljene u cijeloj zemlji, iako su u određenim gradovima uočeni klasteri. Primjerice, gosti iz SAD-a i Velike Britanije preferiraju Dubrovnik i Split, dok gosti iz Njemačke i Austrije preferiraju Istru. Austrijanci, Amerikanci i Danci u prosjeku troše znatno više.

Razlog dolaska gostiju je pretežno uživanje u slobodnom vremenu, dok 58% njih ostaje duže od 2 dana generirajući 81% potrošnje. Podaci iz Vise otkrivaju i druge zanimljive informacije. Primjerice, turistička mobilnost prilično je visoka, dok se gradski koridori razlikuju ovisno o lokaciji; postoji sinergija između Dubrovnika, Splita i susjednih otoka. Visino izvješće utvrđuje i sektore s najvećom potrošnjom, pri čemu su Putovanja i slobodno vrijeme najpopularniji segment potrošnje među turistima koji posjećuju Hrvatsku, a po potrošnji slijedi maloprodaja.

Izvješće pruža i usporedbu Hrvatske s nekoliko konkurentnih zemalja kako bi se lakše uočilo koje su prednosti hrvatskog turizma i kako može postati još konkurentniji.

U sklopu Memoranduma, Visa planira surađivati s Hrvatskom turističkom zajednicom i zajedničkim marketinškim kampanjama privući više gostiju. Koristeći saznanja o turističkim trendovima, kao i Visina globalna partnerstva, u sklopu promocije Hrvatske kao međunarodne destinacije stranim turistima će se pružati ključne informacije prije i tijekom njihova putovanja.

Visa redovno pokreće ciljane promotivne kampanje usmjerene na povećanje svijesti turista o prihvaćanju sigurnog digitalnog plaćanja u Hrvatskoj te nudi nekoliko promotivnih inicijativa turistima koji redovito putuju u Hrvatsku.

Visa je također predana pružanju podrške hrvatskom gospodarstvu i zato je 2022. godine Visa pokrenula inicijativu Digitalna Hrvatska kako bi podržala i omogućila trgovcima i potrošačima u Hrvatskoj korištenje inovativnih, pouzdanih i sigurnih plaćanja. U sklopu inicijative Digitalna Hrvatska, Visa zajedno sa svojim partnerima besplatno nudi POS terminale svim hrvatskim malim i srednjim poduzećima koja još nisu prihvatila digitalna i kartična plaćanja što je također od koristi svim malim poduzetnicima u sektoru turizma. Projekt Digitalna Hrvatska kroz pismo potpore između ostalih podržalo je i Ministarstvo turizma i sporta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram