Zatvori
PoslovniPuls
24/08/2022

Njemačko gospodarstvo tone, a sve bi se moglo promijeniti tek 2025. godine

Ekonomski efekti ruske invazije na Ukrajinu na Njemačku trajat će godinama, rekao je za Reuters utjecajni ekonomist Marcel Fratzscher iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja, dodajući kako bi Njemačku ruska invazija na Ukrajinu mogla koštati 3 postotna boda rasta ove godine.

Fratzscher, čiji institut savjetuje vladu najvećeg europskog gospodarstva o makroekonomskoj politici, rekao je kako bi negativni utjecaj ratnih zbivanja u Ukrajini mogao trajati sve do 2025. kada Njemačka očekuje kako će se osloboditi ovisnosti o dotoku ruskog plina.

Njemačka, koja je desetljećima svoj gospodarski rast djelomično temeljila i na toku jeftinog ruskog plina, žuri se preorijentirati nakon izbijanja rata u veljači.

"Rat u Ukrajini nanio je ogromnu štetu njemačkom gospodarstvu", rekao je Fratzscher u intervjuu, dodajući kako će gospodarski rast tamošnjeg gospodarstva na kraju godine iznositi 1,5 posto, a ne 4,5 posto, koliko je Fratzscher prognozirao početkom godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram