Zatvori
PoslovniPuls
23/08/2022

Prosječna plaća statistički u rastu, ali realni podaci pričaju neku drugu priču...

U lipnju je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavljen solidan nominalan godišnji rast prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.

stovremeno je skroman rast zabilježen i na mjesečnoj razini. Naime, prosječna mjesečna neto plaća s iznosom od 7.711 kuna bila je nominalno viša za 536 kuna ili 7,5% u odnosu na lipanj 2021. te je zabilježila skroman rast od 0,3% u odnosu na svibanj. Međutim, godišnja stopa inflacije u promatranom mjesecu nadmašila je godišnji nominalan rast plaća pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na isti mjesec prošle godine realno niža za 4,1% (-0,8% mjesečno). Kumulativno u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine prosječna neto plaća od 7.568 kuna bila je nominalno 6,8% viša, ali i realno 1,7% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. Stoga je važno naglasiti da sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost unatoč pozitivnoj dinamici rasta.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome s rastom od 8,5% na godišnjoj razini (-3,2% realno) i 0,5% u odnosu na mjesec ranije (-0,6% realno), u lipnju je dosegnula 10.492 kuna. U odnosu na kraj 2021., zabilježen je nominalan porast od 657 kuna ili 6,7%. Kumulativno, u prvom polugodištu prosječna mjesečna bruto plaća bila je viša za 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-0,8% realno) te je iznosila 10.271 kuna.

Najniža prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti Proizvodnja odjeće, a iznosila je 4.923 kune. S druge strane, najviša je isplaćena u Financijskim uslužnim djelatnostima u iznosu od 12.814 kuna.

Medijalna neto plaća, koja predstavlja plaću pri kojoj polovica zaposlenika u pravnim osobama ima jednaku ili nižu neto plaću od navedene dok druga polovica ima višu, iznosila je u lipnju 6.510 kuna.

"Iako i u drugoj polovici godine očekujemo nastavak rasta plaća po sličnoj dinamici, njihova realna vrijednost nastavit će se smanjivati zbog snažnog rasta cijena roba i usluga za osobnu potrošnju. Nominalan rast plaća podržan je sve snažnijim zahtjevima za rastom plaća i u privatnom i u javnom sektoru zbog jačanja inflacije i činjenice da u određenim djelatnostima nedostaje radne snage. Istovremeno visoko frekventni pokazatelji iz mjeseca u mjesec upućuju na polagano, ali ustrajno usporavanje gospodarske aktivnosti. Međutim, industrija i dalje pokazuje iznad očekivanu otpornost, a nastavljaju se i povoljni rezultati s tržišta rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram