Zatvori
PoslovniPuls
24/06/2022

Rastuća zabrinutost potrošača u eurozoni zbog galopirajuće inflacije

Prema objavi Europske komisije, raspoloženje potrošača u euro području skliznulo je na razine iz početnih mjeseci pandemije koronavirusa uslijed rastuće zabrinutosti u okruženju snažne inflacije te negativnih posljedica rata u Ukrajini.

Stoga, anketni pokazatelj skliznuo je u lipnju na negativnih 23,6 bodova (s -21,1 bodova u svibnju), što je približno rekordno niskoj vrijednosti iz travnja 2020. godine (-24,4 bodova). Iako se prema procjeni konsenzusa (-20,5 bodova) očekivalo blago poboljšanje pokazatelja na krilima otporne potrošnje, postoji određeni skepticizam prema ekonomskim izgledima gospodarstva euro područja i povećana zabrinutost u okruženju rastućih troškova koji negativno utječu na životni standard potrošača.

"Dok se proizvođači suočavaju s povišenim cijenama inputa u proizvodnji i poremećajima u lancu opskrbe izazvanih ruskom invazijom te intenziviranjem pandemije u Kini, uslužne aktivnosti bilježe ekspanziju na krilima turističkih i rekreacijskih djelatnosti. U fokusu će stoga biti i rezultati živahnog uslužnog sektora te nastavak kompenziranja skromnijih proizvodnih aktivnosti", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram