Zatvori
PoslovniPuls
21/06/2022

Obećavajuće hrvatske zdravstvene inovacije dobivaju europsku potporu

EIT Health RIS Innovation Call 2022 je jedinstveni program za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

U ovoj četvrtoj godini od pokretanja programa, posljednji krug EIT Health RIS Inovation Call privukao je više od 80 prijedloga. EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe, te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema Europskoj tablici rezultata za inovacije.

Ove godine je odabrano dvostruko više projekata nego prošle godine, što govori o visokoj kvaliteti prijava. Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će sredstva u iznosu do 75 000 eura za daljnji razvoj njihovog revolucionarnog proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatorima u zdravstvu u klasi s približno 150 organizacija članica.

U 2022. godini najviše uspješnih prijedloga imao je Portugal sa šest, a slijede ga Hrvatska s četiri i Grčka s tri prijedloga. Tijekom četiri godine trajanja programa, Portugal i Slovenija su imali najveći broj odabranih projekata. Ove godine gotovo 50% odabranih konzorcija fokusira na rješenja koja donose zdravstvenu skrb u domove pacijenata. To su inovativna rješenja koja podržavaju pružanje zdravstvene skrbi kod kuće i izvan bolnice, poboljšavajući zdravstvene rezultate.

“Rekordan broj konzorcija koji su podnijeli uspješne prijedloge na ovogodišnji RIS Innovation Call pokazuje da je srednja, istočna i južna Europa ima veliki broj talentiranih inovatora s vrijednim idejama za početak nove ere zdravstvenih rješenja. Naš je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi u regiji te potaknuti poslovne i akademske sudionike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost. Ponosni smo što je RIS Innovation Call već podržao nekoliko uspješnih priča u posljednje tri godine, na primjer STEMI, inovaciju za uštedu kritičnog vremena za dijagnosticiranje kardiovaskularnih bolesti. Slovački projekt podržan 2019. osvojio je 2021. EIT Health Bridgehead Global. Također, bio je među najboljima na pozivu House of Med Tech Luxembourg, kao i u kategoriji Srednjoeuropske inicijative (CEI) “Rani odgovor na COVID 19”. Drugi primjer je EmPlastrum koji je razvio flastere za psorijazu različitih veličina s integriranim UVB LED diodama, rješenje koje pacijentima omogućuje liječenje kod kuće. Inovativno rješenje je pobijedilo na nekoliko start-up natjecanja i privuklo 100 000 eura iz strukturnog fonda EU”, rekla je Mónika Tóth, direktorica EIT Health InnoStars RIS-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram