Zatvori
Foto: engin akyurt / Unsplash
PoslovniPuls
13/05/2022

Dobre vijesti iz SAD-a, ali još uvijek je prerano za donošenje velikih zaključaka

Proizvođačke cijene u SAD-u porasle su 11% u travnju na godišnjoj razini te su tako usporile u odnosu na godišnji rast u ožujku za 0,5 postotna boda.

Iako su usporile, cijene plaćene proizvođačima porasle su snažnije od očekivanja (10,7%). Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene zabilježile su očekivano usporavanje na 0,5% u odnosu na mjesec ranije, što je najmanji porast u posljednjih sedam mjeseci. Isključujući cijene energije i hrane, proizvođačke cijene blago su nadmašile tržišna očekivanja te usporile na 8,8% na godišnjoj razini (s 9,6% u ožujku) te 0,4% na mjesečnoj razini (s 1,2% u ožujku).

"Iako je zaustavljeno kontinuirano ubrzanje proizvođačkih cijena koje traje od prosinca 2020. godine, izvješće upućuje na i dalje visoke cjenovne pritiske. Uz jučerašnju objavu potrošačkih cijena, proizvođačke cijene pojačavaju naznake da je inflacija dosegnula vrhunac. Međutim, uz rastuću geopolitičku neizvjesnost i jačanje pandemije u Kini o čijim inputima još uvijek značajno ovise globalni lanci vrijednosti, preuranjeno je zaključivati o trajnom popuštanju inflacije. Prema trenutnim objavama kretanja inflacije, očekuje se nastavak restriktivne monetarne politike Feda te povećanje referentne kamatne stope za 50bb na sljedećim sastancima", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram