Zatvori
PoslovniPuls
03/05/2022

Loše vijesti iz Njemačke: Ožujak donio pad maloprodaje

Realan promet u trgovini na malo u Njemačkoj pao je za 5,4% u ožujku na godišnjoj razini, što predstavlja najveći pad u posljednjih 14 mjeseci.

Učinak baznog razdoblja, snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja te visoka inflacija koja destimulira potrošnju, utjecali su na zaustavljanje pozitivnih godišnjih promjena u maloprodaji koje su trajale posljednja četiri mjeseca. Snažno usporavanje pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti zabilježile su kategorije Odjeća i obuća s rastom od 41,7% u ožujku (u odnosu na +215,5% u veljači), Namještaj i oprema sa stopom rasta od 8,3% (u odnosu na +54,4% u veljači) te Informacijska tehnologija koja je porasla za 7,0% (u odnosu na +43,1% u veljači). U odnosu na veljaču, sezonski prilagođena maloprodaja u Njemačkoj pala je u prosjeku 0,1% realno.

Prema objavi Europske komisije, pokazatelji raspoloženja u europodručju zabilježili su blagi pad u travnju. Tako je pokazatelj ukupnog ekonomskog povjerenja skliznuo za 1,7 indeksnih bodova u odnosu na ožujak (na 105 bodova), pokazatelj raspoloženja u industriji skliznuo je za 1,1 bod (na 7,9 bodova), dok je pokazatelj povjerenja u uslužnom sektoru zabilježio pad od 0,1 bod (na 13,5 bodova). Prema Europskoj komisiji, raspoloženje potrošača revidirano je na niže (s -16,9 na -22 bodova) zbog promjene u metodologiji izračunavanja sezonske prilagodbe. Pokazatelji sentimenta upućuju na povećani strah od moguće recesije u Europi te obuzdavanje potrošnje i investicija u okruženju snažne inflacije i rastuće neizvjesnosti u pogledu geopolitičkih sukoba, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram