Zatvori
PoslovniPuls
27/04/2022

Sve skuplji građevinski materijali zasad ne usporavaju nove radove

Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova je u veljači prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je u veljači ubrzao u odnosu na prethodni mjesec (5,2% u odnosu na 4,3% u siječnju). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 5,1% u odnosu na veljaču 2021.

U veljači je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+4,9%) i od izgradnje na ostalim građevinama (5,7% godišnje), prema kalendarski prilagođenim indeksima.

Prema podacima središnje banke, poslovni optimizam u prvom je tromjesečju bio razmjerno stabilan pa su porasla očekivanja u građevinarstvu i uslugama, u industriji su se zadržala na razini s kraja prethodne godine, a očekivanja su se u trgovini pogoršala. U ožujku se u odnosu na veljaču nešto poboljšao optimizam u industriji. Očekivanja u trgovini zadržala su se na razini iz prethodnog mjeseca, dok je u građevinarstvu i uslugama zabilježeno blago pogoršanje poslovnih očekivanja.

Najveći ograničavajući čimbenik u građevinarstvu kod izvođenja građevinske aktivnosti je dobava materijala i cijene uz od ranije prisutan problem manjka radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada.

"I u ovoj godini, ali i u duljem vremenskom razdoblju očekujemo pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja. Pri tome napominjemo kako naš osnovni scenarij isključuje mogućnost eskalacije/širenja rata izvan granica Ukrajine i podrazumijeva i dalje očekivanja o (relativno) solidnom gospodarskom rastu", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram