Zatvori
PoslovniPuls
21/04/2022

Nastavak rasta depozitnog novca

Unatoč vrlo blagom mjesečnom prirastu (0,1% ili 321 mil. kuna) donekle i uobičajenom za ovo doba godine, i sedmi mjesec za redom godišnja promjena zabilježila je dvoznamenkastu vrijednost te je iznosila 10,7%.

Na kraju promatranog mjeseca najveće promjene ponovno su zabilježene kod depozitnog novca koji je dosegnuo 153,9 mlrd. kuna čineći tako 42% ukupnih depozita. U odnosu na kraj prošle godine depozitni novac viši je za 920 mil. kuna dok su na godišnjoj razini nastavljene dvoznamenkaste stope rasta. Naime, u odnosu na isti mjesec 2021. stanje depozitnog novca više je 24 mlrd. kuna ili 18,6%. Dvoznamenkaste godišnje stope rasta ove kategorije depozita traju još od kraja drugog tromjesečja 2013. godine, a posljedica su visoke likvidnosti koja je utjecala na zamjetan pad pasivnih kamatnih stopa banaka koje tako više ne nude atraktivne povrate. U takvim uvjetima komitenti banka raspoloživa sredstava uglavnom usmjeravaju u depozitni novac odnosno sredstva na tekućim računima raspoloživim na zahtjev. Ususret očekivanom prihvaćanju eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja moguće je prema kraju godine očekivati priljev osobito ove vrste depozita u poslovne banke s ciljem konverzije hrvatske kune eurom.

S druge strane ukupni štedni i oročeni depoziti nominalne vrijednosti 212,3 mlrd. kuna zabilježili su smanjenje od 1,2 mlrd. kuna ili 0,6% u odnosu na kraj siječnja te su tako bili i 563 mil. kuna ili 0,3% niži u odnosu na kraj prosinca 2021. Unatoč takvim mjesečnim promjenama promatrano na godišnjoj razini valutni i oročeni depoziti bili su za gotovo 11,3 mlrd. kuna ili 5,6% veći nego na kraju istog mjeseca 2021. Pritom treba primijetiti smanjenje kunskih štednih i oročenih depozita koji su u promatranom mjesecu po prvi put nakon prosinca 2020. spušteni ispod 30 mlrd. kuna (29,3 mlrd.)

"S druge strane valutni štedni i oročeni depoziti premašili su nominalnu vrijednost od 183 mlrd. kuna. Oni čine preko 86 posto ukupnih štednih i oročenih depozita te odražavaju još uvijek visoku euriziranost odnosno sklonost štednji u inozemnoj valuti, prvenstveno eurima. U odnosu na kraj 2021. njihova vrijednost viša je za 801 mil. kuna. U međuvremenu na nešto veći kunski iskaz ovih depozita utjecalo je i slabljenje kune u odnosu na euro. Na godišnjoj razini vrijednost valutnih depozita veća je za gotovo 13 mlrd. kuna ili 7,6% pri čemu su tečajna kretanja bila bitno manjeg utjecaja a i EUR/HRK je bio za 0,1% niži u odnosu na kraj veljače 2021", stoji u objavi RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram