Zatvori
PoslovniPuls
15/04/2022

Strava i užas: Dvoznamenkasti rast proizvođačkih cijena u SAD-u

Cijene plaćene proizvođačima u SAD-u, mjerene indeksom proizvođačkih cijena, zabilježile su stopu rasta od 11,2% na godišnjoj razini te tako porasle više od procjena.

Snažan rast proizvođačkih cijena naglasio je trajne inflatorne pritiske u proizvodnji koji zatim kroz prelijevanje u obliku povišenih cijena utječu na potrošače. U odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene u industriji ubrzale su na 1,4% (s 0,9% u veljači). Troškovi intermedijarnih dobara, koji odražavaju cijene proizvođačkih dobara u ranijim fazama proizvodnje, zabilježili su rast od 2,1% mjesečno od čega se 60% rasta može pripisati većim cijenama energije, osobito mlaznog goriva. Na godišnjoj razini, troškovi intermedijarnih dobara porasli su za 21,7%.

Isključujući cijene energije i hrane, proizvođačke cijene rasle su po stopi od 9,2% na godišnjoj razini i 1,0% mjesečno. Visoke vrijednosti temeljnih proizvođačkih cijena u suprotnosti su s posljednjom objavom skromnijih vrijednosti temeljnih potrošačkih cijena. Posljednje objave o proizvođačkim i potrošačkim cijenama opravdavaju potencijalno dodatno zaoštravanje monetarne politike Fed-a. Osim rata u Ukrajini koji je dodatno povećao cijene energije, hrane i metala, čimbenici poput uskih grla u transportu i nedostatak radne snage dodatno onemogućavaju proizvođačima usklađivanje ponude s oporavljenom potražnjom. Uska grla u opskrbnom lancu ponovno intenzivirana geopolitičkim događanjima i nedavnim uvođenjem Corona ograničenja u Kini ukazuju na sporo smirivanje i ustrajnost inflacije čak i kada bi se cijene energije stabilizirale, prenose RBA analitičari.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram