Zatvori
PoslovniPuls
07/04/2022

Dug opće države nabujao na 343,6 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju 2021. iznosilo je 343,6 mlrd. kuna, što u odnosu na kraj 2020. godine predstavlja rast od 13,2 mlrd. kuna odnosno 4%.

Promatrano u relativnom izrazu, ukupan dug opće države na kraju 2021. godine iznosio je 79,6% godišnjeg BDP-a što je za 7,7 postotnih bodova niže u odnosu na godinu ranije vrativši se tako na silaznu putanju. Rezultat je to prvenstveno snažnog gospodarskog rasta u prošloj godini.

Pri tome, snažniji doprinos porastu duga opće države u 2021. došao je od inozemne komponente koja se krajem prošle godine povećala za 10,7 mlrd. kuna odnosno 10,1% u odnosu na kraj 2020. godine, dosegnuvši razinu od 116,9 mlrd. kuna. S druge strane, unutarnja komponenta na kraju 2021. iznosila je 226,8 mlrd. kuna, a u odnosu na kraj 2020. zabilježila je rast od 2,5 mlrd. kuna ili 1,1%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti na koje se odnosi 65,2%. Slijede dugoročni krediti (29,5%) te na kraju kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 5,2%).

"U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na rashodovnu stranu proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća, u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama.

Dostupnost i korištenje EU novca trebalo bi u ovoj, ali i u narednim godinama značajno ublažiti udarac na javne financije. Očekuje se ubrzanje povlačenja ugovorenih sredstava novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027., sredstava iz instrumenta EU Nove generacije tzv. Mehanizam za oporavak i otpornost kao i iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu potresom pogođenih područja", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram