Zatvori
PoslovniPuls
30/03/2022

Očekuje se daljnji pad nezaposlenosti unatoč globalnim previranjima

Prema prvim podacima DZS-a o kretanju aktivnog stanovništva RH (temeljeni na Anketi o radnoj snazi) u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju broj zaposlenih osoba zabilježio je povećanje za 59 tisuća osoba odnosno 3,6% u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je broj nezaposlenih u istom razdoblju bio niži za 50 tisuća osoba odnosno 30,3%. Promotrimo li agregat aktivnog stanovništva, u promatranom periodu zabilježen je rast za 9 tisuća osoba odnosno 0,5%. Na tromjesečnoj razini, broj aktivnog stanovništva niži je za 10 tisuća osoba odnosno 0,6%, a posljedica je većeg pada broja zaposlenih osoba u odnosu na porast nezaposlenih na tromjesečnoj razini.

Pri takvim kretanjima ILO stopa nezaposlenosti u četvrtom je tromjesečju blago porasla na 6,4% što je rast od 0,2pb u odnosu na tromjesečje ranije te smanjenje za 2.8pb u odnosu na isto tromjesečje 2020.

Posljedično spomenutim kretanjima, broj radno sposobnog stanovništva (15+) u četvrtom tromjesečju spustio se na novu povijesno nisku razinu od 3,507 milijuna, potvrdivši kontinuirani tromjesečni pad koji je prisutan od kraja 2008. godine. Tako je u odnosu na treće ovogodišnje tromjesečje broj radno sposobnih zabilježio blagi pad od tisuću osoba dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 3 tisuća odnosno 0,1%. Istovremeno, posljednje tromjesečje donijelo je i uobičajeno povećanje broja neaktivnog stanovništva (15+) na 1,700 milijuna što u odnosu na tromjesečje ranije predstavlja rast od 11 tisuća ili 0,7% dok je u odnosu na isto razdoblje 2020. broj neaktivnih smanjen za 11 tisuća (-0,6%).

S podacima za posljednje tromjesečje zaokružena je statistika na razini cijele 2021. godine koja upućuje na blagi porast ILO stope nezaposlenosti s 7,5% (u 2020.) na 7,6%. Pri tome je promjena prosječne stope nezaposlenosti u prošloj godini posljedica nešto izraženijeg porasta broja nezaposlenih (2,8%) uz porast broja aktivnog stanovništva (+1,4%). Prosječni broj zaposlenih zabilježio je rast od 1,3% u odnosu na 2020. godinu.

"U ovoj godini, očekivani oporavak gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom zbog novonastalih geopolitičkih nemira, utjecat će na poboljšanu sliku na tržištu rada. Stoga u 2022. očekujemo kretanja registrirane stope nezaposlenosti kao i anketne (ILO) stopa nezaposlenosti silaznom putanjom", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram