Zatvori
Foto: Florian Wehde
PoslovniPuls
28/03/2022

Sve oči uprte u predstojeću objavu o kretanju stope inflacije

Obzirom da je inflacija u veljači dosegnula godišnju stopu rasta od 5,9%, gotovo je sigurno da će u ožujku premašiti 6% pri čemu očekujemo da će ukupna inflacija dosegnuti 6,5%, pišu RBA analitičari.

Glavni generator rasta su, ne iznenađuje, cijene energenata, koje su u posljednjih devet mjeseci bile značajan dio priče o inflaciji. Cijene goriva posebno su značajno porasle ožujku u odnosu na veljaču.

"Također su cijene pšenice značajno porasle u ožujku, ali očekujemo da se potrošačke cijene nisu tako brzo prilagođavale, pa stoga ne očekujemo da će na inflaciju hrane u ožujku značajno utjecati trenutna tržišna kretanja. Što se tiče cijena robe, ožujak i rujan tradicionalno su mjeseci s najvećim mjesečnim povećanjem cijena. Očekujemo ubrzanje temeljne inflacije na 3,3% godišnje u ožujku s 2,7% u veljači zbog baznog učinka. Svi spomenuti šokovi imat će trajni učinak na inflaciju promatrano na godišnjoj razini, te ne očekujemo da će se osnovna stopa inflacija spustiti ispod 6% prije četvrtog tromjesečja 2022", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram