Zatvori
Kriptovalute
Foto: master1305 / freepik
PoslovniPuls
24/03/2022

Rusko - ukrajinski sukob mogao bi ubrzati prihvat digitalnih valuta

Izvršni direktor BlackRocka, Larry Fink, rekao je u četvrtak kako bi rat Rusije i Ukrajine mogao završiti ubrzavanjem prihvata digitalnih valuta kao alata za namirivanje međunarodnih transakcija, budući da sukob preokreće način funkcioniranja globalne ekonomiju.

U pismu dioničarima najvećeg svjetskog upravitelja financijske imovine, Fink je rekao kako će rat natjerati zemlje da preispitaju ovisnost o klasičnim nacionalnim valutama, te da BlackRock proučava digitalne valute zbog povećanog interesa svojih klijenata.

"Globalni digitalni platni sustav, promišljeno dizajniran, može poboljšati namiru međunarodnih transakcija uz istovremeno smanjenje rizika od pranja novca i korupcije", rekao je Fink.

Dramatična je to Finkova promjena u razmišljanju u odnosu na svibanj prošle godine, kada je Fink izrazio zabrinutost oko volatilnosti kriptovaluta i rekao kako je prerano za utvrditi jesu li one samo špekulativni alat za trgovanje.

U pismu dioničarima Fink dalje piše kako je rusko-ukrajinska kriza dovela do kraja globalizaciiji na djelu u posljednjih 30 godina.

Pristup globalnim tržištima kapitala bio je "privilegija, a ne pravo", rekao je, dodajući kako je BlackRock obustavio kupovinu svih ruskih vrijednosnih papira u svojim aktivnim indeksnim portfeljima nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Tijekom proteklih nekoliko tjedana razgovarao sam s bezbrojnim dionicima, uključujući naše klijente i zaposlenike, koji žele razumjeti što bi se sve moglo učiniti kako bi se spriječilo raspoređivanje našeg kapitala u Rusiju. Vjerujemo da je to definicija naše fiducijarne dužnosti “, rekao je Fink.

Ukupna izloženost klijenata kompanije BlackRock u Rusiji je pala s 18 mlrd. dolara na manje od milijardu dolara, rekao je Fink.

"Iako su bilance tvrtki i potrošača danas jake, preusmjeravanje opskrbnih lanaca velikih razmjera bit će inherentno inflatorno", rekao je Fink.

Rekao je da se središnje banke suočavaju s dilemom s kojom se nisu suočavale desetljećima, jer moraju birati između života s visokom inflacijom ili usporavanja gospodarske aktivnosti kako bi obuzdale cjenovne pritiske.

Cijene energenata su skočile jer su sankcije Moskvi potaknule tvrtke i zemlje da preispitaju lance opskrbe i pokušaju smanjiti ovisnost o ruskim proizvodima.

"Energetska sigurnost pridružila se energetskoj tranziciji kao glavni globalni prioritet", zaključio je Fink.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram