Zatvori
PoslovniPuls
01/02/2022

FER vodeća institucija u Hrvatskoj po broju aktivnih projekata

FER je krajem 2021. godine provodio preko 260 znanstvenoistraživačkih projekata, čime je nastavio jačati svoj status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija u Republici Hrvatskoj. FER prema brojnim metrikama zauzima prvo mjesto među domaćim istraživačkim institucijama, a naša je kvaliteta prepoznata i izvan granica zemlje, navodi se u objavi.

FER iz Europske unije za potrebe zapošljavanja istraživača i nabavu istraživačke opreme povuče više novaca nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno. Ukupna vrijednost projekata u kojima je FER sudjelovao u 2021. iznosila je gotovo 3 milijarde kuna, od čega je otprilike sedmina pripala Fakultetu i bila je namijenjena zapošljavanju istraživača te nabavi istraživačke opreme. Također ističemo da 10 posto financijskih sredstava na istraživačkim projektima, koje u Hrvatskoj putem okvirnog programa Obzor 2020 financira Europska unija, dolazi na FER.

Upravo zahvaljujući projektima, Fakultet zapošljava 350 zaposlenika (što je gotovo polovica ukupnog broja djelatnika), čija primanja ne ovise o državnom proračunu jer su financirana iz brojnih projekata koje FER provodi.

Pogledamo li strukturu projekata prema izvoru financiranja, omjer domaćih i međunarodnih projekata u 2021. godini išao je značajno u prilog projektima financiranim iz domaćih izvora. Najviše projekata financirano je iz Hrvatske zaklade za znanost (58 posto), a slijede ju Europski fond za regionalni razvoj (35 posto) te Europski socijalni fond (0,7 posto). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020 (30 posto), a slijede ga program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji – COST (21 posto), Erasmus+ (14,5 posto), bilateralni projekti (13 posto), INTERREG (6,5 posto) te ostali (16 posto).

"FER kontinuirano radi na povećanju istraživačkih, inovacijskih i razvojnih kapaciteta te na kvaliteti vlastitog istraživačkog i inovacijskog rada. Ujedno potiče istraživanja usmjerena na pomicanje znanstvenih granica, u skladu s potrebama gospodarstva te u suradnji s hrvatskim i europskim institucijama. Ponosni smo što FER već godinama nosi titulu predvodnika u izgradnji snažnog ekosustava za pokretanje hrvatskog gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama", objavljeno je iz FER-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram