Zatvori
PoslovniPuls
08/11/2021

Buffet usporio s ulaganjima, gomila gotovinske zalihe i otkupljuje vlastite dionice

Berkshire Hathaway, ulagački holding proslavljenog američkog ulagača Warrena Buffetta, u trećem ovogodišnjem kvartalu prodao je dionice brojnih kompanija iz svog portfelja i to za ukupno 2 milijarde dolara, izračunao je Insider.

Istovremeno, tvrtka "proroka iz Omahe" u proteklom kvartalu potrošila je čak 7,6 milijardi dolara na otkup vlastitih dionica. U prvih devet mjeseci ove godine Berkshire je potrošio ukupno nešto više od 20 milijardi dolara na otkup vlastitih dionica.

Unatoč agresivnijim otkupima, gotovinske zalihe Buffetove kompanije narasle su na golemih 149 milijardi dolara.

Buffett je na Berkshireovoj godišnjoj skupštini dioničara u svibnju najavio kako će planira upotrijebiti oko 80 milijardi dolara Berkshireove gotovine. Ipak, rekordne cijene dionica, žestoka konkurencija za akvizicije od strane privatnih investicijskih tvrtki i SPAC-ova, kao i  Berkshireova rastuća cijena dionica zbog kojih otkup nije toliko primamljiv, usporili su Buffetova ulaganja u posljednjih 18 mjeseci.

U tom razdoblju Berkshire je dosta ulagao u tehnološke tvrtke poput platforme za obradu podataka u oblaku Snowflake i brazilske digitalne banke Nubank. Istovremeno, izašli su iz ulaganja u velike banke poput JPMorgana i Goldman Sachsa i američke aviokompanije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram