Zatvori

Prvi u svijetu: Bitcoin postao službena nacionalna valuta El Salvadora

El Salvador je jučer osvrnuo na online naslovnicama svih financijskih i poslovnih medija diljem svijeta. Razlog je jednostavan. Ova mala republika u Srednjoj Americi od jučer je uvela kriptovalutu Bitcoin kao službenu nacionalnu valutu, naravno, uz američki dolar.

U praksi to znači kako će Bitcoin biti službeno sredstvo plaćanja za stanovnike El Salvadora, a i za tamošnje tvrtke koje će uskoro morati omogućiti prihvat popularne kriptovalute, ukoliko imaju tehnološke uvjete za to.

Stanovnici El Salvadora dobit će digitalni novčanik "Chivo Wallet" koji će svakom korisniku darovati 30 dolara vrijedan bitcoin kako bi ih motivirao na korištenje istog.

Diljem El Savadora već su instalirani i Bitcoin bankomati, a tamošnja vlada je kupila 400 bitcoina vrijednih 20 milijuna dolara.

I dok jedni plješću odluci tamošnje vlade jer će to značiti puno jeftinije prekogranične novčane transfere, drugi, poput rejting agencije Moody's, skeptični su jer smatraju da se radi isključivo o političkom populizmu, pa su tako već snizili kreditni rejting El Salvadora.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram