Zatvori
PoslovniPuls
10/08/2021

CISEx: Sve veća vrijednost hrvatskog izvoza softvera

CISEx (Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera) tradicionalno objavljuje godišnju analizu poslovnih rezultata tvrtki članica koja i ovaj put otkriva zanimljive podatke o domaćoj IT industriji.

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) tako su prošle godine premašili 5,6 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva dostižu 2,8 milijardi kuna u 2020. Rast prihoda iz inozemstva je 30% u odnosu na 2019. godinu. Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu od prodaje po prvi puta veći od prihoda na domaćem tržištu i iznosi 53% prihoda od prodaje. Prosječni udio izvoza u prihodu IT industrije u Hrvatskoj iznosi 38%. Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih cca 140 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi, na žalost, skromnih 21%.

CISEx-ovci su lani otvorili 920 novih radnih mjesta te godinu završili s prosjekom od 8.196 zaposlenika, što je godišnji rast od 13%.

Posebno treba istaknuti ovaj spektakularan rast ne samo izvoza već i neto izvoza kod CISEx članica, a koji iznosi 2 milijarde kuna (izvoz minus uvoz). Prihod po zaposleniku i dalje raste svake godine, kao i izvoz po zaposleniku koji iznosi u 2020. visokih 341 tis kn.

Pri analizi koristili su se podaci koji su u tom trenutku javno dostupni u bazi FINAe (info.BIZ), za trenutne članove udruge.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram