Pandemija je gurnula tisuće malih poduzeća do ruba zatvaranja. Evo što možete učiniti da se to ipak ne dogodi.

 Od početka pandemije malim poduzećima diljem Europe teško je ostati na površini. Velikom broju poduzetnika ugrozio se plan prosperitetne godine i velike zarade.

U Europi postoji više od 25 milijuna malih i srednjih poduzeća koja zapošljavaju oko 100 milijuna ljudi i čine više od polovice europskog BDP-a. Europska komisija naziva ih okosnicom gospodarstva EU. Poduzetnici čine puno za zajednice u kojima imaju sjedište, posebno u ruralnim područjima. Istodobno, Međunarodna organizacija rada izdvaja male poduzetnike kao jednu od najvećih skupina na koje je utjecala pandemija.

No ono što je još važnije kada je riječ o njima jest da se iza svake male tvrtke krije priča. Osobna priča o slijeđenju svojih snova, nastavku obiteljske profesije, preseljenju u novu zemlju bez mreže podrške, puštanju posla i pokušaju samostalnog obavljanja posla. Ukratko, osobna priča o brizi i strasti za svoju obitelj, zajednicu i svijet.

Iz tog razloga, mi kao društvo ne možemo dopustiti da mala poduzeća jednostavno nestanu. Moramo podržati mala poduzeća u Europi u njihovoj borbi za opstanak. No, da bismo znali kako to možemo učiniti, trebamo upoznati tri ključna izazova s kojima se oni trenutačno moraju nositi.

Stjecanje klijenata

Vlasnicima malih tvrtki nikada nije lako pronaći vremena za razvoj odgovarajuće marketinške strategije ili stvaranje mrežne slike. Imaju dosta na tanjuru vodeći svakodnevne operacije. S lockdownom su mnoga poduzeća bila prisiljena zatvoriti svoja vrata što je zaustavilo protok kupaca.

Financiranje

Cijelo to vrijeme malim poduzećima ne preostaje ništa drugo nego iscrpiti svoje oskudne resurse. Moraju platiti radnike koji su možda angažirani neposredno prije lockdowna u očekivanju ljetne sezone. Dobavljači koji su već isporučili zalihu čekaju na plaćanje neovisno o tome hoće li se prodati ili ne. Vlasnici malih poduzeća moraju platiti najam radnog prostora i režije, čak i ako je posao privremeno zatvoren. Čak i ako se posao može premjestiti na Internet (npr. restorani koji su otvorili dostavu hrane) još uvijek moraju uložiti u njegovo postavljanje.

Prilagodba poslovnog modela promjenjivim okolnostima

Ovo predstavlja izazov ne samo malim poduzećima, već i velikim tvrtkama koje si mogu priuštiti tim konzultanata. Potrebno je poslovno znanje i prethodno specijalizirane edukacije koje u mnogim slučajevima poduzetnici nemaju. Za neke bi najbolja strategija bila suradnja s tvrtkama, klijentima, pa čak i konkurentima. No, poslovna kultura se razlikuje od tvrtke do tvrtke pa se takva suradnja ne smatra uvijek mogućom.

Ključna stvar koja nedostaje poduzetnicima koja bi im omogućila da prebrode krizu pandemije jest pristup informacijama u stvarnom vremenu. Informacije o tome što rade njihovi kolege i koje se strategije mogu primijeniti, kako doprijeti do potencijalnih kupaca, koja su sredstva dostupna i kako im pristupiti, kako održavati novčani tok…

S obzirom na ograničene resurse većine malih poduzeća, jedini način za dobivanje ovih podataka u stvarnom vremenu je od njihovih kolega poduzetnika. Ali što ako nisu povezani s njima ili ne žele pokazati svoju slabost i pitati za savjet?

Što možemo učiniti da pomognemo malim poduzećima?

Omogućiti pristup znanju.

Kako bi se pomoglo malim poduzećima iz različitih zemalja da uče jedni od drugih, pokrenuta je neprofitna društvena inicijativa Lockdown Economy. Tamo se prikupljaju i dijele kratke video-priče poduzetnika iz cijelog svijeta kako bi se vidjelo kako je pandemija utjecala na njihovo poslovanje i što rade kako bi je spasili.

Inicijativa daje poduzetnicima priliku za govor na forumu, pruža im nadahnuće i povezivanje sa širom zajednicom vlasnika malih poduzeća. Dijele se inovativne ideje o tome kako se prilagoditi i što je najvažnije kako bi prevladali krizu pandemije.

Kako vi možete pomoći malim poduzećima u Europi?

Jednostavnije je nego što mislite. Svatko od nas ima moć da napravi razliku. Za početak možete kupiti proizvode i usluge od lokalnih malih poduzeća. Ne zaboravite na moć preporuka, pomozite onima koji vam se sviđaju – podijelite ih na društvenim mrežama. Ako imate vremena, možete im dobrovoljno pružiti pomoć – ponuditi im izgradnju njihove mrežne prisutnosti, tražiti dostupne mogućnosti sufinanciranja ili nešto slično.

Izvor: Entrepreneur
Foto: Pexels