Zatvori
blockchain
Foto: Pexels
Poslovni Puls
12/03/2019

Kako bi postala voditelj na području Blockchaina, Europa se mora fokusirati na edukaciju

Posljednjih 12 mjeseci značajno je promijenilo blockchain okruženje, budući da zagovornici te tehnologije, diljem svijeta, tvrdoglavo odvajaju svoj percipirani potencijal od nestabilnosti na kripto tržištu eksplozivni rast bitcoina pri kraju 2017. godine kao i kasnije sve veći pad vrijednosti nije bio dobar prikaz blockchain svijeta. No, ključni akteri u blockchain ekosustavu prilično su smireni, bez žurbe i panike donose odmjerene odluke.

Sve veći napori velikih sveučilišta i obrazovnih institucija u SAD-u da razviju i pruže kolegije sa sadržajem o tehnologiji blockchaina pojavili su se s obzirom na to da veliki broj radnih mjesta je vezan  upravo uz tu tehnologiju kako je navedeno u izvješću iz 2004. godine u SAD-u. U izvješću se identificira uloga programera blockchaina kao najbrže rastućeg novog posla u SAD-u, a prema rezultatima agencije Hire iz San Francisca, potražnja za inženjerima blockchain tehnologije od 2017. godine porasla je za 400 posto. Također, u izvješću navode i kako je osim potražnje porasla i zarada, pa blockchain inženjeri sada zarađuju skoro kao i stručnjaci za umjetnu inteligenciju.

Početkom ove  godine, Sveučilište u New Yorku postalo je prvo sveučilište u SAD-u koje je studentima  pružilo priliku da dobiju znanja o blockchainu

Početkom ove  godine, Sveučilište u New Yorku postalo je prvo sveučilište u SAD-u koje je studentima  pružilo priliku da dobiju znanja o blockchainu, a na kalifornijskom sveučilištu UCLA od siječnja 2019. trebao je započeti prvi tečaj za blockchain inženjerstvo.

Slično se dogodilo i na sveučilištima diljem svijeta. U kolovozu ove godine, kako navodi izvješće Coinbasea, gotovo polovica od 50 najboljih sveučilišta u svijetu nudit će tečajeve za blockchain i kriptovalute, no uglavnom su sveučilišta smještena u SAD-u.  Isto tako u izvješću je vidljivo kako od top 10 sveučilišta koja nude ove tečajeve 8 ih se nalazi u SAD-u, a preostala dva su Švicarski savezni institut za tehnologiju u Zurichu i Nacionalno sveučilište u Singapuru.

Kako sve više glavnih institucija u SAD-u preuzima inicijativu i sve više resursa daje u područje istraživanja, neophodno je da i europski kolege poduzmu tu istu akciju. Ipak, sveučilišta ne moraju sama djelovati u tom području. Okvir i status uspostavljenih vladinih odjela zajedno s tehničkom snagom stručnjaka u blockchainu i obrazovnim institucijama mogu potaknuti stvaranje strukturiranih obrazovnih platformi kako bi udružili stručnjake u blockchain tehnologiji i razvili ključne vještine potrebne za nastavak karijere u tom području. Inicijative poput New Technologies in Education (NTiE) razvilo je Sveučilište u Gibraltaru zajedno s vladom u suradnji s nekim od vodećih tvrtki za nove tehnologije sa sjedištem u Gibraltaru.

U Gibraltaru su prepoznali kako je razvoj obrazovanja u suštini povezan s uspješnih implementiranjem novih tehnologija. Obrazovanje je, naime, jedan od glavnih područja na koje se treba fokusirati u viziji stvaranja održivog blockchain okruženja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram