Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2019

Unatoč pokretanju prodaje Modela 3, prvi kvartal 2019. Tesla završava u gubitku

Tesla Inc u četvrtak je priopćila kako u prvom tromjesečju ipak neće biti profitabilna, budući da je o prvi put ponudila verziju Modela 3 vrijednu 35 tisuća dolara te će se globalna prodaja sada odvijati samo online. To su koraci poduzeti kako bi se povećala potražnja i smanjili veliki troškovi  kojima se proizvođači električnih vozila susreću.

 

Dionice Tesle pale su za 3,4% te su investitori izrazili zabrinutost

Upozorenje izvršnog direktora Elona Muska o dobiti tijekom medijske konferencije bilo je suprotno Teslinim izjava prošlog mjeseca gdje se očekuje “vrlo mala” neto dobit u prvom tromjesečju. Također,  dionice Tesle pale su za 3,4 posto te su investitori izrazili zabrinutost glede toga hoće li Tesla moći održati profitne marže kroz smanjenje troškova – kao što su nedavna otpuštanja – jer se time smanjila i cijena najnovijeg vozila.

Musk je često govorio kako je njegova strategija za Teslu bila izgradnja automobil s višim cijenama – modeli S i X – čiji bi uspjeh naposljetku doveo do automobila vrijednog 35 tisuća USD na masovnom tržištu. No, kupci koji su rezervirali Model 3 po toj znatnoj nižoj cijeni na njegovu dostupnost čekali su gotovo 3 godine od Muskovog obećanja.

Strategija online prodaje, zajedno s drugim promjenama, omogućila bi pad cijena vozila za, u prosjeku, oko 6 posto. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci Tesla će ugasiti “većinu” svojih trgovina i ulagati u svoj uslužni sustav.

U četvrtak je po treći put ove godine Tesla snizio cijenu svog Modela 3, čija je početna cijena bila  42 900 dolara. Nova inačica vozila od 35 tisuća $  postizat će najveću brzinu od 209km/h, a  brzinu od 0 do 90km/h može postići u svega 5,6 sekundi, izjavili su iz Tesle. Za samo 2 000 dolara više, iz Tesle nude verziju čiji je raspon 386 km, a maksimalna brzina 225km/h.

Model 3 u vrijednosti od 35 tisuća $ bio je glavni udarac za prodaju Tesle u razdoblju ionako velikih izazova kao što je isporuka Modela 3 u Europu i Kinu, te izgradnja tvornice u Šangaju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram