Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2019

Kreiran je A.I. robot koji sam piše odlične članke

Pomislili ste kako biste jednostavno mogli vidjeti razliku između članka kojeg je napisao čovjek ili onog koji je složen pomoću algoritma.

No, to možete samo misliti.

 

OpenAI je neprofitna tehnološka organizacija čiji je suosnivač Elon Musk

OpenAI, neprofitna tehnološka organizacija čiji je suosnivač Elon Musk zatekla se u teškom etičkom pitanju. Cilj istraživačke tvrtke je izgradnja alata za umjetnu inteligenciju koji se mogu koristiti u dobre svrhe. Obično, organizacija OpenAI, dijeli svoje istraživanje i kod na korištenje svima (zato je riječ „open“- otvoreno dio njezinog imena).

OpenAI eksperimentira s A.I. generatorom teksta kojeg je nazvao GPT-2, no ne dijeli ga s javnošću kao što je činio s prethodnim projektima. Zbog straha od zlouporabe, OpenAI ga je zaštitio od daljnjih istraživanja, te javnost neće imati pristup kodu.

GPT-2, naime,  „proučava“ redak teksta iz kojeg uči uzorke ljudskog jezika kako bi zatim mogao generirati potpune odlomke i oponašati stil pisanja te pisati cijele članke. No, OpenAI brzo je uvidio veliki problem s GPT-2.  Naime, tekstovi generirani algoritmom bili su dobri, čak toliko dobri da ne biste mogli pomisliti da ih piše robot. Također su počeli stvarati paragrafe teksta koji su zvučali i pomalo sablasno ljudski.

 

Ne žele objaviti kod u strahu od novog vala uvjerljivog fake newsa

Alex Hern, urednik The Guardiana, podijelivši tek nekoliko rečenica o Brexitu s GPT-2 dobio je cijeli 'umjetni' članak koji je generirao lažne citate koristeći stvarna imena. Hern tako ističe kako za tekstove koje napišu drugi generatori teksta ipak možemo zaključiti da nije napisala stvarna osoba, no s GPT-2 to nije slučaj.

Prisutnost 'fake' vijesti je vrlo očita te je to jedan od glavnih razloga zašto je OpenAI odlučio ne objaviti kod jer se boje da je ipak previše opasno. Brojni zlonamjerni korisnici mogli bi pod okriljem GPT-2 pisati razne dezinformacije s obzirom na to da sve što im je potrebno je uzorak linije teksta na temelju koje će napisati članak i koristiti izvore i citate koji zvuče legitimno. Uz demokratizaciju web-dizajna vrlo je lako napraviti i bilo kakvu web-stranicu koja može izgledati „službeno“ u online svijetu.

Kada je OpenAI objavio da GTP-2 neće biti dostupan široj javnosti, Musk je putem tweeta objasnio svoj odnos s tvrtkom. Iako je bio jedan od suosnivača, Musk je rekao kako on od prošle godine više nije dio te neprofitne organizacije jer se trebao više usredotočiti na projekte Tesle i SpaceX-a te se nije slagao sa svime što je OpenAI želio raditi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram