Propustili ste prezentaciju? Sažeta u dvije minute:

Tim Cook je sinoć u Appleovom kampusu u Kaliforniji predstavio svoje nove modele iPhone XS, iPhone XR, iPhone XS Max, iPad Pro i Apple Watch seriju 4.

Tim Cook je prvo predstavio novu generaciju Apple Watcha.

Cook ističe kako su napravili najbolji pametni sat na tržištu koji sada može pratiti vaše zdravlje te je samim time postao ‘sasvim nova kategorija proizvoda’.

Ekran sata je savijen te je uvećan preko 30 posto, a samo kućište sata je manje i tanje. Na ekranu se može nalaziti do osam zasebnih app-ova u koje se mogu postaviti funkcije po želji korisnika.

Zvučnik je glasniji, stoga će odogovori od Siri sada biti još jasniji. Stražnja stranica sata je u ovoj četvrtoj generaciji izrađena od safira i keramike, stoga će jačina bežičnih mreža biti snažnija jer nema debelog sloja metala da umanji kvalitetu signala.

 

“Radi li vam srce dobro?” – zna sat!

Sat sada može prepoznati događaje poput padova ili prometnih nesreća. Ako nakon pada sat prepozna da se pet minuta ne krećete, vašem kontaktu za hitne slučajeve će poslati vašu GPS lokaciju, a nazvat će i hitne službe. Pripazite stoga da ne sjedite dugo u autu ako naglo zakočite..

Sat će vas obaviještavati i kada su vam otkucaji srca preniski te ako vam srce kuca nepravilno što znači da bi mogao prepoznati da imate problema sa srcem i uputiti vas na pregled kod liječnika.

Na stražnju stranicu sata i u digitalnu krunu integrirani su novi senzori, koji omogućuju mjerenje elektrokardiograma (ECG). Apple watch je također prvi javnosti dostupan uređaj koji može napraviti ECG.

Cijena sata se kreće od 400$ do 500$ .

 

Novi iPhone uređaji, XS, XS Max i XR

iPhone XS ima unaprijeđeni IP68 rating otpornosti, a Cook tvrdi da uopće nije problem ako vam padne u vodu. Samo ga izvadite, osušite i vi ste “good to go”. Ekran ima 5.8 inča, kao i kod prethodnika, s jednakom Super Retina rezolucijom i AMOLED tehnologijuom ekrana koja podržava Dolby Vision i HDR10 standarde. Notch je opet dosta velik, ali to kompaniji omogućuje da nabilda specifikacije i “inče” u malo kućište.

Po veličini je usporediv sa iPhone 8 Plusom, samo s ekranom od ruba do ruba. Veći model ima i dodatak u imenu, pa se naziva iPhone XS Max.

Ekran ima “refresh rate” od 120 Hz (što stvarno ne vidimo kako je važno za smartphone, osim ako niste “mobile gamer”), a stereo zvučnici su dodatno osnaženi stoga je multimedijalno iskustvo znatnije unaprijeđeno.

 

Prvi 7nm procesor na tržištu

Novi iPhonei imaju snažnije procesore koje su nazvali A12 Bionic. Proizveli su prvi 7 nm procesor na tržištu, što čak niti giganti poput Intela i AMD-a nisu uspjeli. Grafički procesor je 50 posto brži od prethodnika. Neuralni Engine, odnosno dio procesora koji je zadužen za umjetnu inteligenciju je sada osmojezgreni procesor. Taj procesor sada može izvesti 5 bilijuna operacija u sekundi, dok je prethodnik mogao 600 miljiuna.

Snagu novog iPhonea demonstrirala su i tri developera, među kojima je bio Todd Howard iz Bethesda game studiosa, poznatih po igrama poput Skyrima. “Sada s novim iPhoneima možemo razvijati i prave punokrvne igre, koje nisu samo gubitak vremena, nego kompleksne igre”, kaže Howard. Howard je najavio i novu Elder Scrolls igru, koja prema demonstraciji, izgleda kao džepna verzija Skyrima. Igra je, kaže Howard, usporediva s igrama s novijih igraćih konzola.

Novi iPhonei, kao i prethodnik X, imaju dvije kamere sa 12 megapiksela, no s unaprijeđenim specifikacijama, što omogućuje bolju kvalitetu fotografija. Apple je unaprijedio softver kamere koji će automatski puno bolje ugoditi parametre fotografiranja. Iz Apple tvrde da će fotografije izgledati kako da ih je profesionalni fotograf obradio.

Nakon što napravite fotografiju, sada ćete moći ugoditi zamućivanje pozadine, što se do sada nije moglo.

Baterija na XS traje oko 30 minuta duže naspram iPhonea X, dok ona na XS Max traje oko sat i pol duže. Brzina mobilnih mreža je povećana, a dodana je i mogućnost korištenja dvije SIM kartice.

Treći iPhone zove se XR (jeftinija verzija) koji otraga izgleda kao iPhone 8, a sprijeda kao iPhone X. Ima staklenu poleđinu i aluminijski okvir te dolazi u šest boja – crni, bijeli, plavi, žuti, crveni, koraljni.

Za razliku od ostalih iPhone XS modela, XR ima konvencionalniji LCD ekran, koji je prema Appleu, najnapredniji na tržištu. Ekran ima 6,1 inča.

 

Objavljene i cijene u eurima

U Hrvatskoj su sva tri modela dostupni od 28. rujna.

ModelCijena u Njemačkoj
iPhone Xr 64 GB849 eura
iPhone Xr 128 GB909 eura
iPhone Xr 256 GB1.019 eura
iPhone Xs 64 GB1.149 eura
iPhone Xs 256 GB1.319 eura
iPhone Xs 512 GB1.549 eura
iPhone Xs Max 64 GB1.249 eura
iPhone Xs Max 256 GB1.419 eura
iPhone Xs Max 512 GB1.649 eura

Poznavajući navike naših dobavljača, cijena za najskuplji iPhone Xs Max 512GB iznositi će oko 13,000kn u Hrvatskoj, al u prvom mjesecu dok traje klasična pomama i nestašica iPhone uređaja na tržištu, vrlo lako možemo očekivati cijene za najskuplji iPhone od 14,000 do 15,000 kuna.