Poznata je činjenica kako na tržištu rada Republike Hrvatske nedostaje radne snage za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. Udruženje ugostitelja Zagreb želi ukazati na još jedan u nizu problema koji muče ugostitelje na razini grada Zagreba, ali i cijele države. Riječ je o zapošljavanju radne snage iz trećih zemalja na temelju kvota koje je izdala Vlada Republike Hrvatske 7. lipnja 2018., a koje za turizam i ugostiteljstvo osiguravaju 8 660 radnih dozvola.

Spomenuti mehanizam je pretežno usmjeren na zemlje čiji je standard znatno niži od životnog standarda Republike Hrvatske, pretežno Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Ukrajinu.

Iako se čini kao idealno rješenje za poslodavce kojima kronično nedostaje radne snage, sustav u ovom slučaju ne funkcionira dovoljno brzo. Zapošljavanje stranaca jednostavnije je ukoliko već i prije sezone imate radnika kojeg želite zaposliti. U tom slučaju od predaje dokumentacije pri Ministarstvu unutarnjih poslova do ishođenja dozvole, proći će najmanje 20-ak dana, a u nekim slučajevima i do 3 i pol mjeseca. Naravno, taj je vremenski period predug ukoliko je sezona već počela, a vama hitno treba netko za rad.

„Dokumentaciju za dobivanje dozvole za boravak i rad sam predao početkom veljače 2018. godine za dva radnika iz Bosne i Hercegovine. Dozvole su izdane tek sredinom svibnja 2018. godine. Period od gotovo tri i pol mjeseca je alarmantno dugačak. Proceduru je potrebno ubrzati“ – navodi dugogodišnji ugostitelj Dražan Marjan Ivančić.

„Volimo kazati kako je Hrvatska turistička zemlja, što podrazumijeva i kvalitetnu ugostiteljsku uslugu. Bez adekvatnog broja radnika, kao temeljnog preduvjeta za održavanje kvalitete usluge, stope rasta koje vidimo u posljednjih nekoliko godina bit će nemoguće održati. Iako je sezona već u punom jeku, ugostitelji na području Zagreba, ali i cijele države, bore se s apsurdno dugim čekanjima na dozvole za strane radnike. Apeliramo na nadležne institucije da ubrzaju birokratski proces kako bi i ubuduće kvaliteta usluge ostala na razini koju rado ističemo“ – ističe Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.