Prilikom držanja predavanja na Experti, upoznao sam Anu Boban koja uređuje vrlo popularnu TV emisiju Dom na kvadrat, ali koja isto tako ima i web stranicu koja je trebala promjenu. Već na prvom razgovoru ustanovili smo kako podsjeća na stranicu nekog salona, ali isto tako i da treba promijeniti dizajn logotipa.

Uhvatili smo se posla, jer dom2.hr ima fenomenalnog sadržaja, kojeg ljudi ne primjećuju. Cilj je bio složiti online platformu koja će povezati televiziju i web te koja će omogućiti da Dom na kvadrat poveća posjetu.

Veliki problem predstavljala je stvar što je stranica bila izrađena na Joomla platformi, koja ne omogućuje veliki razvoj jer je u nekoj borbi oko svega toga, WordPress izvukao pobjedu.

ANALIZA

Prije nego smo krenuli raditi bilo kakve promjene, proučili smo analitiku na Googleu i vidjeli što se čita, što je popularno, što je višak i na temelju toga posložili novi dizajn stranice.

Sam izbornik bio je dosta kompliciran, s previše informacija, pa je zadatak bio vidjeti što je najviše čitano i to istaknuti. Tako smo na naslovnici ostali sa samo četiri kategorije: interijeri, uradi sam, vrt / eksterijeri i gradnja.

Sve druge kategorije i potkategorije, njih oko 30, nalazi se u bočnom izborniku na portalu. Portal je mobilno prilagođen, a ‘presječen’ je s nekoliko istaknutih segmenata koji se mogu ubacivati po potrebi, kao što su npr. video sadržaji, ‘Kreirajmo dom zajedno’, ‘Vrt / eksterijeri’ itd.

Na samom vrhu nalaze se 3 istaknuta članka, 5 popularnih te 13 najnovijih članaka / 13 zadnjih videa i 13 zadnjih galerija. Ideja je bila čitatelje odmah upoznati i servirati im bogati i kvalitetni sadržaj koji se objavljuje na stranici.

Novi dizajn portala

DIZAJN

Ljudska psihologija logotipe u pravilnim oblicima s oštrim linijama kao što su pravokutnik i trokut asocira na stabilnost. Ravne linije i precizni logotipi također ukazuju na snagu, profesionalnost i efikasnost.

Stari i novi logotip brenda Dom na kvadrat

Zelena je kao što već znamo boja prirode, ona simbolizira rast harmoniju i svježinu. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Poznata je kao najmirnija boja ljudskom oku, a također djeluje smirujuće na ljude.

Stabilnost i izdržljivost se također povezuju sa zelenom bojom. U kombinaciji sa sivom bojom, brend dobiva čvrstoću i osjećaj mira.

“Logotip je samo dio kompletnog vizualnog identiteta jednog poduzeća, ali jedan i od ključnih dijelova, ako ne možda i najvažniji. Logo bi trebao biti jednostavan, lako pamtljiv i prilagodljiv različitim medijima, veličinama i bojama. Razmišljao sam kako napraviti što jednostavniji logo, a uklopiti sve što ih predstavlja.

I sinulo mi je da sam od malih nogu znao napraviti kuću iz jednog poteza, na to sam dodao dimnjak jer bi inače vuklo malo na kuvertu i istaknuo 2 odnosno dio ‘na kvadrat’

I sinulo mi je da sam od malih nogu znao napraviti kuću iz jednog poteza, na to sam dodao dimnjak jer bi inače vuklo malo na kuvertu i istaknuo 2 odnosno dio ‘na kvadrat’. Ljudska psihologija logotipe u pravilnim oblicima s oštrim linijama kao što su pravokutnik i trokut asocira na stabilnost. Ravne linije i precizni logotipi također ukazuju na snagu, profesionalnost i efikasnost”, izjavio je Dorijan Palić koji stoji iza novog dizajna logotipa, a koji piše kolumne na Poslovnom Pulsu.

Implementacija novog logotipa na majici
Implementacija novog logotipa na šalici

REALIZACIJA

Finalizacija i implementacija cijele priče trajala je otprilike nešto više od dva mjeseca, budući da je dosta vremena otišlo na prebacivanje sadržaja s Joomle na WordPress, ali i sređivanje tog istog sadržaja.

Trud se na kraju isplatio i Dom na kvadrat sada izgleda modernije i bolje, učitava se brže i čitateljima jasno prezentira sadržaj. Ne sumnjam da će s vremenom čitanost rasti.

 

Koji su vaši komentari? Kako vam se sviđa novi dizajn Doma na kvadrat?