Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2018

Vrijeme je da damo šansu Firefoxu

POVEZANE OBJAVE:

Sve otkako je prvi put došao na tržište prije skoro deset godina, Googleov Chrome preglednik je bio najdosljedniji komad tehnologije u mome životu.

Ideja da svi koriste Chrome za sve loša ideja

Isprobao sam mnoštvo telefona, prijenosnih računala i slušalica, lutao između operativnih sustava kao što su Android, iOS, Windows Phone, macOS, i Windows, ali sam rijetko imao razloga da posumnjam u svoju odluku o internet pregledniku. No neke su se stvari promijenile u posljednje vrijeme i ponukale me da razmotrim svoj izbor. Nakon toliko godina, vraćam se Firefoxu, podjednako odbijen Chromovim nedostacima i privučen Firefoxovim najnovijim poboljšanjima.

Kada bi me netko pitao koji je najbolji internet preglednik odgovorio bih Chrome, no ponekad postoje i razlozi zašto ne koristiti najbolju opciju. Ovo su moji.

Jedan od razloga je taj što je u Chrome implementiran ad blocker. To samo po sebi nije loša stvar, ali to što Google kao reklamna kompanija odlučuje koje su reklame poželjne, a koje nepoželjne, uvjerilo me da postoji problem.

Prema NetMarketShare-u, 60 posto ljudi upotrebljava Chrome za pregledavanje interneta. Chrome je nadmašio svoju konkurenciju na način koji je nezdrav. Primjerice internetske stranice se se optimiziraju specifično kako bi bolje radile sa Chromom.

Kompatbilnost sa različitim platformama

Prije nego sam se odlučio na Firefox kao zamjenu za Chrome, nekoliko mjeseci kao internet preglednik koristio sam Safari. On je izvrstan pretraživač i da se u nastavku svog života mislim koristiti samo Apple-ovim prizvodima vjerojatno bih ga i dalje upotrebljavao. I tu dolazimo do dijela zašto sam se odlučio na Firefox – zbog kompatbilnosti sa različitim platformama.

Prije prelaska i probavanja drugih preglednika učinio sam očito i proučio specifikacijske usporedbe. Ono štosam zaključio nakon stvarnog korištenja različitih preglednika je da su usporedbe u potpunosti lišene korisnih informacija. Iskreno, razlike su toliko malene i nebitne da se ne mogu uočiti. Glavna stvar koju sam naučio koristeči razlite preglednike je ta da su razlike među njima sve nezamjetnije, kako u dizajnu, tako i u performansama.

Jednoga dana možda se i vratim na Chrome ponukan recimo novim opcijama ili zbog prelaska na Chromebook. No do tada sam sretan s time da poduprem Firefox u namjeri da postane prava i moguća zamjena za google-ove preglednički div.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram