Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2018

Vinil se vraća na velika vrata - HD vinili obećava superiorniji zvuk

Austrijski start-up Rebeat upravo je primio 4.8 milijuna dolara za proizvodnju vinila. Prijava patenta podnešena je još 2016. godine gdje je detaljno pojašnjeno na koji bi se način izrađivale nove vinil ploče.

Kako ustvari funkcionira HD vinil?

U usporedbi sa standardnim vinilima, nove ploče superiornijeg zvuka trebale bi navodno imati mogućnost dulje reprodukcije zvuka, veće glasnoće i oštrine zvuka.

Kako ustvari funkcionira HD vinil? Prema dostupnim informacija, proces započinje digitalnim pretvaranjem zvuka u 3D konverziju. Jednom kada je zvuk optimiziran urezuje se 3D topografska mapa na keramičku ploču. Konceptualno, proces se ne razlikuje bitno od onog koji se koristi pri izradi tradicionalnih vinila.

Rebeatova inovacija je u tome da će korištenjem preciznijih alata moći proizvesti kvalitetnije vinile s minimalnim gubitkom audio informacija. Također će eliminirati kemikalije koje se uobičajeno koriste u proizvodnji tradicionalnih vinila. Tvrtka navodi da mogu rezati 100kHz na vanjski rub diska  u usporedbi s 15kHz na tradicionalnim vinilima.

Mogu se na svojim trenutačnim gramofonima

Iz Rebeat-a kažu da će korištenjem te metode vinili LPs imati do 30 posto dužu reprodukciju zvuka, bit će 30 posto glasniji i imat će autentičniju audio produkciju.

Dobra vijest je i ta da ćete HD vinile moći vrtiti na svojim trenutačnim gramofonima, odnosno neće biti potrebna nikakva “hardware” prilagodba novim pločama.

Prema riječima Günter Loibla, osnivača i izvršnog direktora  tvrtke Rebeat Innovation, novi format vinila trebao bi doći u trgovine već 2019. godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram