Zatvori
Nikola Krolo
16/03/2018

Zašto nam nedostaje žena u blockchainu?

U siječnju 2018. održana je North American Bitcoin konferencija, jedna od najvećih Bitcoin konferencija u tom dijelu SAD-a. Na konferenciji je bilo 87 govornika, od čega su 84 bili muškarci te 3 žene.

U prilog ovim statistikama definitivno ne ide ni činjenica da je after party ove konferencije održan u striptiz klubu " E11even" u Miamiju koji ima zanimljivu politiku u kojoj nije zabranjeno biti "touchy-feely" sa zaposlenicama striptiz kluba.

Prve statistike na koje smo naišli su zbilja poražavajuće. Primjerice od svih investitora u najpopularniju kriptovalutu na tržištu Bitcoin, 96,57% je muškaraca te 3,43% žena.

Vijest o ovom događaju je odjeknula u poslovnom svijetu te nagnala mnoge pa tako i nas da pogledamo, kakav je status žena u blockchainu. Prve statistike na koje smo naišli su zbilja poražavajuće. Primjerice od svih investitora u najpopularniju kriptovalutu na tržištu Bitcoin, 96,57% je muškaraca te 3,43% žena.

Kada pogledamo općenito statistike žena u tech industriji, možemo uvidjeti zašto su i kripto statistike poražavajuće. Naime ljepši spol je u vlasništvu samo 5% startupa u tech industriji, samo 11% direktorskih pozicija u Silicijskoj dolini drže žene, a podatak koji zabrinjava najviše od svega je da su osamdesetih diplome tehničkih fakulteta dobivale 37% žena, dok je danas omjer 88%-12% u korist muškaraca, što pokazuje da su statistike sve poraznije. Kako je blockchain jedan od kompleksnijih noviteta u novijoj povijesti tech industrije, porazne statistike tech industrije donekle dočaravaju zašto su brojke takve.

"U 2014, kad je blockchain uzeo maha, redovito sam bila jedina žena u prostoriji, točka."

Iliana Oris Valiente, suosnivačica blockchain inicijative Rubix dala je svoj osvrt na temu: "U 2014, kad je blockchain uzeo maha, redovito sam bila jedina žena u prostoriji, točka. Danas vidimo kako se situacija polako poboljšava i imamo mnogo snažnih žena na važnim pozicijama, nadam se da će one biti uzori drugim ženama"

Iako je događaj u Miamiju izazvao brojne negativne reakcije javnosti i feministkinja diljem svijeta, osnivačica popularne investicijske kompanije Day One Ventures, Masha Drokova, ne slaže se s medijskom pompom koja se stvorila oko te konferencije: "Stav prema ženama u kripto industriji je puno bolji nego se trenutno priča, u principu, mislim da nikog nije briga kojeg si spola.

Jedino što je bitno je dostavljaš li rezultat ili ne. U ovoj industriji sve je u vašoj energiji, brzini i profesionalnosti. Kao ženski investitor i profesionalac, u niti jednoj industriji se nisam osjećala tako ugodno kao u ovoj."

Ne dajte da Vam blockchain vlak pobjegne, prijavite se na Blockchain akademiju i budite prvi u svojoj industriji koji će iskoristiti sve mogućnosti blockchaina.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram