Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2017

Kineski bike sharing startup OFO prikupio 700 milijuna dolara za osvajanje globalnog tržišta

Vodeća kineska kompanija za iznajmljivanje bicikala Ofo najavila je u četvrtak kako je prikupila preko 700 milijuna američkih dolara u posljednjem krugu financiranja, odnosno najvećem u toj industriji koja bilježi streloviti uspon...

Glavni investitori uključuju tvrtke Alibaba, Hony Capital, CITIC Private Equity Funds Management, Didi Chuxing i DST Investment Management, kako stoji u službenom priopćenju ove tvrtke sa sjedištem u Pekingu.

Njezin osnivač i izvršni predsjednik Dai Wei je istaknuo kako će Ofo poboljšati iskustvo svojih korisnika te ubrzati širenje i u Kini i inozemstvu kako bi postali svjetski brand.

Osnovan 2015., Ofo je postigao uspjeh sa svojim inovativnim poslovnim modelom omogućavajući iznajmljivanje javnih bicikala koje korisnici mogu locirati putem svojih mobilnih telefona odnosno otključati ih tako da telefonom skeniraju kod koji se nalazi na biciklu te ga kasnije ostaviti gdje žele.

Ta tvrtka je nedavno objavila kako u ovome trenutku ima 6,5 milijuna bicikala u 150 gradova u pet zemalja i regija s oko 25 milijuna vožnji prosječno zabilježenih na dnevnoj razini. Oni također do kraja ove godine ciljaju na širenje poslovanja na 20 milijuna bicikala u 200 gradova diljem 20 zemalja i regija.

Kinesko tržište iznajmljivanja javnih bicikala postalo je ključna točka za investicijske prilike. Kroz posljednje dvije godine više se od 20 milijuna takvih prometala pojavilo na cestama diljem zemlje, a njima upravlja preko 40 kompanija.

No, manje tvrtke su izvan igre s obzirom da se krug najjačih suzio na Ofo i Mobike, sa sjedištem u Šangaju kojeg podržava Tencent.

Sudeći prema industrijskom izvješću, u prva tri mjeseca ove godine Mobike je činio 40,7 posto kineskog tržišta u ovome pogledu, a Ofo 51,9 posto. Obje kompanije se agresivnije šire u inozemstvo te istražuju sve prednosti tzv. Internet-of-Things u svrhu budućnosti poslovanja.

Mobike je u lipnju objavio kako je prikupio više od 600 milijuna američkih dolara kako bi financirao svoje inozemno širenje, a Ujedinjeno Kraljevstvo, Singapur i SAD su među tržištima na koje su te tvrtke već ušle, piše CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram