Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2017

Alat za digitalnu forenziku vozila po prvi put predstavljen u Hrvatskoj

Istražitelji iz regije ovog su petka po prvi put u Hrvatskoj imali priliku vidjeti prezentaciju alata za digitalnu forenziku vozila. Nju su u prostorijama INsig2-a održali predstavnici američke tvrtke Berla i švedske tvrtke MSAB, globalnih lidera u području digitalne forenzike za vozila, odnosno mobitela...

Na radionici koju su vodili stručnjaci te dvije tvrtke, predstavljeno je rješenje koje uključuje Berlin hardver iVe razvijen kako bi preuzeo podatke sa sustava za zabavu i telematiku u vozilima i MASB-ov softver XAMN namijenjen analizi preuzetih podataka.

Ti podaci, ovisno o automobilu, mogu uključivati nedavne destinacije na kojima je vozilo boravilo, omiljene lokacije, ispis poziva, listu kontakata, sms i email poruke, fotografije, video, povijest lokacija navigacijskog sustava. Mnogi sustavi bilježe čak i kad i gdje su paljena i gašena svjetla, otvarana i zatvarana vrata na vozilu, gdje se vozilo nalazilo kad je uključen ili isključen Bluetooth uređaj u njemu i slično. iVe trenutno može preuzeti podatke s više od 5200 modela automobila opremljenima sustavima za zabavu i telematiku. Među markama koje se često mogu vidjeti i na hrvatskim cestama to uključuje BMW, FIAT, Ford, Opel, Seat, Škodu, Toyotu i Volkswagen.

S obzirom da navedene analize mogu značajno pomoći u rekonstrukciji prometnih nesreća, rješavanja kriminalnih slučajeva i sličnih aktivnosti, ne čudi da su Istražitelji iz regije i predstavnici drugih zainteresiranih organizacija poput Prometnog fakulteta pozorno pratili radionicu, koja je uz prezentaciju primjera iz prakse uključivala i demonstraciju preuzimanja i analize podataka s jednog automobila.

„Drago mi je da smo prezentacijom ovih alata još jednom potvrdili da INsig2 prati najnovije svjetske trendove u području digitalne forenzike. Paralelno s trendovima redovito pratimo potrebe i zahtjeve naših klijenata te im u suradnji s našim partnerima nastojimo ponuditi što širi raspon cjelovitih rješenja.“ – rekao je Goran Oparnica, direktor INsig2-a, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram