Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2017

E-sport u Njemačkoj - kako je virtualno "napucavanje" postalo ozbiljan biznis

Mjesto koje će za samo nekoliko dana postati poprište pokolja kakvog Berlin još nije vidio je još uvijek gradilište kroz koje nas vodi Andreas Schätzke. "A tu, tu smo isto gotovi", kaže nam pokazujući prostoriju u kojem je još sve do stropa poslagan građevinski materijal pored punih boca pjenušca i praznih kašeta kole. Dobro, nije baš sasvim gotovo jer ovo ne treba biti skladište, nego najmoderniji multimedijalni studio...

Još koji dan prije Uskrsa je ovaj "centar za vrhunski e-sport" kojeg stvara Penta Sports tek samo dijelom pokazivao što želi biti. Sve do posljednje sekunde su i direktori i slobodni suradnici i dvadesetak pomoćnika radili i dan i noć kako bi uredili barem veliki lounge i barem neki studio za igru. Jedva da su spavali kako bi ponosno mogli predstaviti prvi centar za vrhunski elektronski sport u Njemačkoj.

Schätzke je izvršni direktor - makar se u ovom društvu za gotovo sve koriste engleski izrazi pa je tako i on Managing Director - Penta Sports, jedne od najuspješnijih institucija e-sporta u ovoj zemlji. "Dugo smo kročili kroz pustinju kao propovjednici kako bi proširili našu vjeru u e-sport, ali su nas svi samo glupo gledali", kaže nam 27-godišnjak. Ali sad se list počeo okretati: Penta Sports je još prošle godine ostvario promet od 500 tisuća eura, ove godine će biti dva milijuna. "A već 2019. ćemo doseći deset milijuna", uvjeren je Director.

Jer uspon će sada teći eksponencijalno: "Nakon dugog linearnog rasta se sada stvorio gospodarski sustav koji se masovno širi u svim područjima. Prije dvije godine smo doživjeli big-bang", kaže Schätzke. Uopće, osim engleskih izraza očito voli i svemirske usporedbe. Ono što je nekad bila tek "pucačina" klinaca pred računalima, danas su to umrežene igre gdje se traži i izabire najbolji u čitavom svijetu. Igara ima raznih: to su i "pucačine", dakle ego-shooteri poput Quake ili Counter Strike, strateške igre poput StarCraft, a na taj način se mogu igrati i sportske simulacije - nogometa ili vožnje. Svaka od tih disciplina je nešto kao sunčev sustav, a pojedina igra je planeta. Tako nastaju i određene lige igrača prema njihovoj vještini "i sve to raste u svim smjerovima", kaže nam direktor.

Ono što je nekad bilo samo "gubljenje vremena" za užasnute roditelje, danas je to već "sportska" disciplina koja je umalo bila i na Olimpijskim igrama u Pekingu. Samo Electronics Sports League ima gotovo dva milijuna aktivnih igrača koji sudjeluju na brojnim turnirima pred mnogim posjetiteljima i koje ponekad prenose i televizije tih zemalja. U Njemačkoj ovdašnji Olimpijski savez "ne vidi perspektivu" da se e-sport ikad prihvati u njihovo okrilje već iz zbog činjenice da ovaj oblik zanimacije "ne predstavlja opću korist za čitavo društvo", piše Herrmann Latz iz pravnog odjela njemačkog Olimpijskog saveza.

Ipak, i "pravi" sport je otkrio e-sport čime ga je učinio još prisutnijim u javnosti. Na primjer prvoligaši Schalke 04 i Wolfsburg su se upustili i u ovaj virtualni oblik nogometa i stvorili su vlastitu profesionalnu momčad e-igrača. Mnogi drugi nogometni klubovi također razmišljaju u tom smjeru, makar Schätzke nema baš previše razumijevanja za te napore nogometaša. "Uz rijetke izuzetke, nogometni klubovi uopće ne razumiju koliko je zanimljiv e-sport sam po sebi. Oni u tome vide jedino još jednu mogućnost vlastite marketinške prezentacije."

Ali i on u tome vidi još jedan dokaz da će e-sport rasti i kroz "prave" sportske klubove i da je ovaj njihov centar za vrhunski e-sport tek početak. "Ideja za tako nešto je došla još u ožujku 2015. u Katowicama gdje smo tada slavili najveći sportski uspjeh kojeg smo do tada doživjeli. Tadašnja ideja je zapravo bila Gaming-House (kuća za igru, naravno na nezaobilaznom jeziku računala), ali vremenom smo primijetili da je za nas mnogo, mnogo zanimljivije i mnogo unosnije razmišljati u većim i opsežnijim razmjerima."

Tako je i ovaj e-sportaš još iz doba kad smo to još svi zvali tek "napucavanjem pred računalom" i koji je zbog e-sportske karijere "privremeno" prekinuo svoj studij ekonomije, došao do toga da nam pokazuje ovaj centar za vrhunski e-sport. On se prostire na čitavom katu zgrade duboko na istoku Berlina i srce tih 430 četvorna metra je prijemni prostor. On je predviđen i za razne priredbe, susrete, ali i za opuštanje "sportaša". Iz tog prostora se ide u četiri Gaming Room (soba za igru zvuči doista manje atraktivno) u kojem ima prostora za pet e-sportaša i njihovog trenera.

Ni to nije sve: tu su i prostori za montažu, uredi uprave i sobe za konferenciju, na primjer gdje bi sportski psiholozi pomagali njihovim "atletičarima". "Povrh toga imamo i sporazum o suradnji sa jednom gimnastičkom dvoranom, a time da su tu i naši uredi, možemo ga i u vlastitoj režiji predstaviti tržištu i coach-ati i uopće, tretirati ga kao pravog profesionalca."

Na svečanom otvorenju je došla i Samantha "MissSamply" Lange i Alexander Kneußel poznatiji u virtualnom svijetu kao "KnuSper", dva e-sportaša koje vodi Penta Sports. Doduše, oni neće imati mnogo koristi od ovog centra u Berlinu: "MissSamply" studira u Düsseldorfu, a "KnuSper" informatiku u Hannoveru. Njihovi "sunčevi sistemi" su Counterstrike i FIFA, a u Berlin će doći tek na "završne pripreme" pred neko natjecanje. "Igrači će onda i biti tu u Berlinu i tu kod nas imati normalan radni dan vrhunskog e-sportaša. Ali to još nećemo moći postići ove godine", kaže Schätzke.

Ali to doba će doći, uvjeren je Managing Director. I kada je riječ o nagradama i uspjesima, biti će bolje. Na primjer, španjolski e-sportaš Carlos "ocelote" Rodriguez je još prije par godina priznao da kroz nagrade, plaću, reklame i reklamne ugovore zarađuje negdje oko 700 tisuća eura godišnje. "Za dvije godine ćemo i mi u našem centru za vrhunski e-sport sigurno stvoriti prve zvijezde", tvrdi Schätzke.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram