Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2017

Nove tvrtke oslobođene plaćanja HGK članarine za prvu godinu poslovanja

Tvrtke osnovane nakon 1. siječnja 2017. godine bit će oslobođene plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori u razdoblju od godine dana od dana osnivanja, dok će ostalim članicama HGK članarina ostati na istoj razini kao i u ovoj godini, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović...

Burilović je istaknuo i kako su provedene reforme koje je obećao na početku svog mandata - ukinuti su doprinosi, smanjen je broj zaposlenih za 30 posto te su smanjene članarine čak 4 puta, čime je gospodarstvo rasterećeno za 110,4 milijuna kuna.

„Sada nastavljamo dalje, moramo planirati dugoročne strategije jer je upravo planiranje odlika svakog naprednoga gospodarstva. U skladu s time osmislili smo Strategiju razvoja HGK u razdoblju od 2017. do 2022. godine gdje smo se usredotočili na digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja, uvođenje dualnog sustava obrazovanja, preuzimanje vođenja sudskog registra te neprekidnu promociju akcije „Kupujmo hrvatsko“, uz županijske komore kao ključne lokalne potporne institucije“, istaknuo je Burilović.

„Cilj nam je do 2022. godine povećati udio samofinanciranja - spustiti udio prihoda od članarina na 50 posto, 25 posto ukupnih prihoda ostvarivati pružanjem komercijalnih usluga te 25 posto ukupnih prihoda financirati sredstvima EU fondova“, poručio je Burilović dodavši da je HGK uključena u 156 projekata financiranih iz strukturnih fondova EU u vrijednosti 120 milijuna eura.

Osvrnuvši se na 2016. godinu kazao je kako se u Hrvatskoj nastavlja pozitivan trend rasta gospodarskih aktivnosti. Godina će, prema procjenama, završiti s rastom BDP-a oko 2,6 posto, kazao je Burilović, koji slične trendove očekuje i u 2017. godini.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram