Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2017

Pariz se pokušava transformirati u europsku startup meku

Francuski glavni grad bi mogao postati europsko središte nove tehnologije, iako mladim poduzetnicima nije lako pokrenuti posao u tom gradu...

U skladišnoj hali u pariškom predgrađu La Courneuve užurbano se radi. Deseci mladih žena i muškaraca žure u bijelim mantilima. Peru plastične kade, promatraju krivulje na monitorima računala ili nestaju u nekom od velikih bijelih kontejnera. Iz njih prodire ružičasto svjetlo, a ponekad i netko sa zdjelicom jagoda. Ovo je naime središte start-up-poduzeća Agricool koje planira ništa manje nego revolucionirati poljoprivredu tako što će voće i povrće uzgajati u kontejnerima, usred gradova. Ovo start-up-poduzeće je jedno od brojnih koja bi uskoro mogla Pariz pretvoriti u europsku silicijsku dolinu.

Poduzeće su osnovali Guillaume Fourdinier i Gonzague Gru. Obojica su sinovi poljoprivrednika, odrasli na selu uživajući u sočnim plodovima. "Kad smo došli u grad bili smo šokirani koliko lošiji je ovdje okus voća", kaže Fourdinier.

"Svojom poslovnom idejom bismo to htjeli promijeniti. U našim kontejnerima stvaramo idealne pretpostavke za uzgoj voća kao što su jagode: pravo svjetlo, pravu temperaturu i vlažnost zraka. Kontejneri su pravi raj za sočno voće - bez pesticida!" Agricool se strujom opskrbljuje isključivo iz obnovljivih izvora. Zato i zato što je put plodova do potrošača kratak ovakav način uzgoja troši sedam puta manje resursa nego uobičajena poljoprivreda, kaže Fourdinier.

Ovo poduzeće postoji godinu dana. U tom razdoblju su osnivači skupili četiri milijuna eura kapitala - i to od privatnih investitora. "To nam je pomoglo da brzo provedemo razvoj planova", kaže Fourdinier. "Jer, postoji veliki tržišni potencijal u brojnim zemljama - osobito tamo gdje je jako toplo, jako hladno ili gdje je zrak jako zagađen." Prve kontejnere ovi poduzetnici namjeravaju već iduće godine postaviti u francuskim gradovima, i to po sustavu franchisinga ili prodaje koncesija. Koncesionari će se brinuti istovremeno o više kontejnera. A oni će biti povezani s centralom Agricoola koja će se brinuti za to da uvijek vladaju optimalni uvjeti za uzgoj voća i povrća.

Agricool je jedno od tisuća start-up-poduzeća u Parizu. Ona su u prvoj polovici 2016. uspjela dobiti više od milijardu eura startnog novca. To znači da je Pariz za start-upove jedna od najjačih adresa - samo je London bio financijski još jači. Pa ipak, Francuska nije idealna za start-upove. Tako barem misli Arthur Ho, suosnivač poduzeća Estis, koje prodaje namještaj po mjeri uz povoljne cijene.

"U Francuskoj se mnogi još nisu stvarno priviknuli na koncept start up", kaže on. "To već počinje s traženjem suradnika. Mnogima se čini da je rizik takvog radnog mjesta previsok. A dok državne subvencije počnu teći, čovjek je već odavno razvio svoj proizvod." Zato su suosnivači poduzeća Estis morali razvoj financirati vlastitim novcem.

Start-up-poduzeća zacijelo neće puno promijeniti glede visoke nezaposlenosti u Francuskoj. Stopa nezaposlenosti je već godinama oko 10 posto. "Ovdje ima, istina, relativno puno mladih poduzetnika i oni nalaze i investitore, ali oni najčešće nemaju zaposlenika osim osnivača", kaže Christopher Dembik, ekonomist u banci Saxo.

Dosad je rijetko koje francusko start-up-poduzeće proizvodilo neki masovni proizvod. A većinu su u relativno ranoj fazi razvoja preuzimala velika francuska poduzeća.

Uskoro bi se start-up-poduzeća trebala moći bolje razvijati u poticajnom centru "Station F", koji internetski poduzetnik Xavier Niel upravo gradi na jugu pariza. Na 34.000 četvornih metara može biti smješteno 1.000 start-upova, što bi bio najveći inkubator na svijetu.

"Ovdje pod istim krovom stvaramo čitav poduzetnički svijet - kao na nekom američkom campusu", kaže Roxanne Varza, direktorica centra Station F. "Pored toga imamo još druge projekte - namjeravamo primjerice izgraditi 600 stanova za suradnike start-upova." Osnivačima centra Station F se radi o tomu da mlade poduzetnike bolje integriraju u francusko društvo.

Za Varzu je Pariz već danas jedan od najdinamičnijih gradova na svijetu. Francuska je poznata po svojim dobro obrazovanim inženjerima. "Mislim da ovaj grad može postati broj jedan za start-upove", kaže Varza. Station F bi trebao biti otvoren na proljeće. Mladi poduzetnici se odnedavno mogu natjecati za mjesto u njemu.

Arthur Ho i njegov poslovni partner će zacijelo i dalje imati ured u jednom inkubatoru na jugu Pariza. Pa ipak, ta inicijativa ide u pravom smjeru, kaže Ho. "Francuskoj su potrebni start-upovi. Mi smo vrlo dinamični i svakoga dana imamo ideje za nove usluge i proizvode. To je preduvjet daljnjeg razvijanja gospodarstva. Zato je važno podupirati start-upove." Njegovo poduzeće Estis upravo je u potrazi za dodatnim kapitalom. Za namještaj koji želi izvoziti - među ostalim u Englesku i Njemačku.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram