Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2016

Mogu li Alibabini prihodi premašiti BDP vodećih svjetskih ekonomija?

Alibaba grupa, kineski div za e-trgovinu koji stoji iza godišnje kupovne ekstravagancije "Dana samaca", naznačila je kako bi obujam prodaje mogao jednog dana narasti do iznosa BDP-a vodećih svjetskih ekonomija...

Tvrdnja je izrečena nakon što je bruto robni obujam za 2016. prešao 3 trilijuna juana (440 milijardi američkih dolara). Brojka predstavlja povećanje od 27% na godišnjoj razini.

To je malo manje od BDP-a Belgije ili Poljske, ali ispred Austrije, Norveške i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U vijestima poslanim listu Global Times, nakon ovogodišnjeg "Dana samaca", iz Alibabe su rekli kako je, temeljeno na trenutoj stopi rasta, tvrtka je na putu za stvaranje, kako je to nazvala, "novog gospodarstva" kombinirajući milijarde pojedinaca i milijune poduzeća diljem svijeta, sa veličinom BDP-a jednake vrijednosti kao SAD, Kina, Europska unija i Japan. Objava nije spomenula vremenski raspon.

Industrijski stručnjaci su pohvalili sadržaj kao "besprimjeran" no također su bili oprezni oko budućih izazova.

"Proizvodnja tvrtke ne može se uspoređivati s BDP-om zemlje, budući da se tvrtka još suočava sa nesigurnostima u korporativnim operacijama, no poslovni model koji je stvorio Alibaba će sasvim sigurno imati značajan utjecaj na poduzeća, ne samo u Kini već i u inozemstvu," rekao je list Global Times Zhang Yi, izvršni direktor tvrtke iiMedia Research sa sjedištem u Guangzhouu.

U proteklim desetljećima, model e-trgovine je igrao glavnu ulogu u rješavanju problema asimetričnih informacija u trgovanju, ali će se sve više usmjeravati pozornost na način za bolju integraciju internet i ne-internet sektora u budućnosti, što će preoblikovati globalni gospodarski i trgovinski krajolik," dodao je.

Alibabina maloprodajna platforma Tmall je 11. studenog zabilježila dnevni obujam prodaje od 120.7 milijardi juana, Događaj koji traje 24 sata je pokrio 235 država i regija, te je prema objavi Alibabe, 94 robne marke zabilježilo prodaju od preko 100 milijuna juana.

Liu Dingding, neovisni stručnjak za industriju iz Pekinga je rekao, "Alibaba će održati moment rasta u idućih pet godina budući da internetska maloprodaja još nije dostigla plafon rasta". U međuvremenu, Alibaba pomaže u stvaranju stotina i tisuća radnih mjesta, na što se također može gledati kao na doprinos svjetskom razvoju."

Međutim, globalna trgovinska razmjena je u padu zadnjih godina, a ovogodišnji rast će biti najsporiji od financijske krize, prema procjenama WTO-a iz rujna. Alibaba se također suočava sa rastućim pritiskom inozemnih regulatornih tijela, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram