Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2016

Kina se baca na razvoj umjetne inteligencije

Program umjetne inteligencije (IA) AlphaGo je u srijedu prvi puta pobjedio svjetskog prvaka kineske igre Go, dok u isto vrieme zastupnici u Velikoj dvorani naroda u Pekingu raspravljaju kako pametni strojevi mogu oblikovati budućnost Kine...

Iako je pobjeda bila samo u prvoj od pet igara, ona je bila velika vijest za one koji zagovaraju veću vladinu potporu za tehnologiju UI-ja na dva zasjedanja, najvažnijem političkom događaju u godini.

"Velika primjena UI-ja će se dogoditi za samo tri do pet godina... Kina to mora iskoristiti ovoga puta.", rekao je Liu Qingfeng, predsjednik odbora tehničke tvrtke iFLYTEK, na zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa, u kojem je zastupnik.

Liu je prije nekoliko dana predvidio pobjedu AlphaGo-a, kada je hvalio njegove mogućnosti izračuna. No, tehnologija može učiniti puno više od toga - ona će oblikovati svaki aspekt kineske budućnosti od kućanskih pomagala do društvenih usluga i industrijske produktivnosti, rekao je.

Liujeva tvrtka, pionir u tehnologiji inteligentnog govora, razvija proizvode s govornim začeljima, uključujući i glavnog rivala Appleovom Siriju. U prijedlogu koji je iznio na zasjedanju, savjetuje da država uspostavi nacionalne laboratorije i pilot zone za UI kako bi promicala takvu tehnologiju.

Samovozeći automobil, još jedna obećavajuća komercijalna stavka UI tehnologije, također je našla svoj put u prijedlogu Robina Lija, izvršnog direktora tražilice Baidu, koja je također najavila planove za razvoj takvih vozila.

Koristeći svoje kapacitete kao član Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća, Li je predložio izradu pravila i propisa koji su prilagođeni eri automobila bez vozača.

"Vlada bi trebala donijeti cjeloviti razvojni plan i poticajne politike kako bi kineske autoproizvođače i internetske tvrtke ohrabrila na suradnju.", rekao je Li.

Zasjedanja SNK-a i SNPSV-a su glavno vrijeme za davanje prijedloga vodećim političarima, stoga su ovogodišnji prijedlozi o UI-ju u središtu pozornosti jer industrija očekuje da će se u 2016. ostvariti više vladinih potpora za taj sektor.

Pozitvne signale su osjetili u studenom 2015., kada je Kina uključila razvoj UI terminala i industrijskih robota u nacrt 13. petogodišnjeg plana, u kojem je iznesen kineski plan za gospodarski i društveni razvoj između 2016. i 2020. godine. Nacrt se sada nalazi na razmatranju SNK-a.

Kina je promicala robotiku jer teži nadograđivanju proizvodnog sektora i rješavanju manjka radne snage, dok promatrači tvrde da to također znači pripremu za svjetsku konkurenicju u tehnologiji budućnosti.

"To je postala žarišna točka u industrijskoj konkurenciji i bilo bi prekasno ako sada ne postvimo temelje za industriju.", rekao je Yu Kai, koji je vodio Baiduov projekt UI-ja prije osnivanja vlastite tvrtke Horizon Robotics.

"Kina ima svoje prednosti, uključujući ogromnu količinu velikih podataka.", rekao je Yu, ukazujući na zalihe kineskih tvrtki kada je riječ o podacima u rasponu od zdravlja do glasa, potrebnih za UI sustave.

No, manjak inovacija, posebno u tehnološkim primjenama, mogao bi usporiti ambicije Kine, dodao je.

Sjedinjene Države i EU su uložile velike količine sredstava u istraživanje UI-ja te olakšavaju pravne prepreke za jačanje industrije.

Za razliku od prehodnih tehnoloških revolucija u kojima je Kina uglavnom igrala ulogu niskoprofitnog proizvođača, kineske tehnološke tvrtke su sada na čelu svjetskih istraživanja UI-ja te mogu učiniti velike stvar ako ih vlada pravovremeno podrži, rekao je Liu.

"Ono što zemlja treba je konačna baklja (ili vladina potpora) kako bi se zapalila naša svjetska nadmoć.", rekao je Liu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram