Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2016

Niste zadovoljni online trgovcem? Sada se možete žaliti...

 Europska komisija je omogućila korištenje platforme za rješavanje sporova nastalih online kupovinom i na hrvatskom jeziku...

Još u travnju 2015. hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je pismenim putem upozorila Komisiju na potrebu ostvarenja jezične ravnopravnosti na servisima Europske komisije prije uspostave europske platforme za rješavanje online sporova, priopćili su iz ureda zastupnice u EU parlamentu Biljane Borzan.

"Moju inicijativu poduprla je i Europska mreža za ravnopravnost jezika (ELEN) koja tvrdi čak 290 milijuna građana ne može pristupiti servisima Europske komisije zbog jezičnih barijera. Zato sam posebno sretna što je Europska komisija uspostavila servis za online pritužbe i na hrvatskom jeziku, premda ne u rokovima koji su prvotno bili određeni", kazala je Borzan.

Europski parlament je još u listopadu prošle godine izglasao dopune Uredbe o uvođenju europskog postupka za sporove male vrijednosti na kojem se bazira platforma. Mehanizam za rješavanje malih prekograničnih pritužbi na razini EU je vrlo jednostavan. Oštećena strana ispuni online formular koji se automatski upućuje na nadležno tijelo. Ukoliko su potrebna saslušanja odvijaju se preko skypea kako bi se smanjili troškovi. Kada se donese odluka, ona se jednostavno isprinta i može provesti u bilo kojoj zemlji članici EU. "Izglasali smo da trošak procesa ne smije biti veći od 10 posto iznosa oko kojeg se spori (maksimalno 5000 eura), a prosjeku je za rješavanje predmeta potrebno najviše 90 dana. Oko 70 posto europskih potrošača koji su koristili novi sustav je zadovoljno, a polovica misli da je platforma vrlo jednostavna za korištenje", kaže Borzan. Platforma radi i u korist trgovaca. Naime, ako primjerice trgovac isporuči robu u drugu državu članicu EU, a ne može se naplatiti, nadoknadu za štetu koju je pretrpio može tražiti ovim mehanizmom. Procjena kako će se oko 50 posto njihovih tužbi moći rješavati kroz ovaj sustav. "Oko 60 posto potrošača se ne osjeća sigurno prilikom online kupovine. Jezične barijere su drugi najčešći razlog odustajanja od internet kupovine. Smatram da je uspostavljanje sveobuhvatnog sustava za online pritužbe koje će svojom efikasnošću jačati povjerenje potrošača značajan preduvjet za rast digitalne ekonomije i posljedično rast BDP-a EU", zaključila je Borzan.

Ostalo je nekoliko država na čije se trgovce nije moguće žaliti preko platforme radi sporog usvajanje europske legislative (Hrvatska, Litva, Luksemburg, Malta, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Španjolska). Međutim, potrošači iz tih država mogu nesmetano koristiti novi sustav. Za navedene države potrošači mogu svoju žalbu kao i do sada uputiti Europskim potrošačkim centrima. Europska komisija predviđa da će do lipnja svi trgovci biti obuhvaćeni platformom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram