Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2015

Žensko poduzetništvo: motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi

U Splitu se 13. studenoga, povodom završetka regionalnoga projekta „Žensko poduzetništvo: motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi“, održala konferencija Budućnost ženskog poduzetništva u Jugoistočnoj Europi 2015. – 2020...

„ŽK Split već godinama radi na poticanju i promicanju ženskoga poduzetništva, stoga smo sa zadovoljstvom i lakoćom prihvatili ovo suorganizatorstvo“, rekla je predsjednica ŽK Split Katija Buličić.

Mary Ann Rukavina Cipetić iz Inicijative za održivi rast (GTF) predstavila je stanje ženskog poduzetništva u Jugoistočnoj Europi, naglasivši da je rezultat projekta potpuna pozitivna promjena stavova najviših vlasti prema poduzetništvu žena u svim zemljama uključenima u projekt. „Hrvatska ima Strategiju razvoja ženskog poduzetništva, Crna Gora ju je nedavno donijela, a još su tri zemlje regije spremne za njeno donošenje. Makedonija se može pohvaliti riješenim načinom statističkog prikupljanja i praćenja podataka o ženskom poduzetništvu, a sve to se ne bi dogodilo, ili barem ne u ovom roku, da se nismo okupili i iskoristili zajednički okvir za djelovanje“, rekla je Rukavina Cipetić.

Konferenciji je prisustvovalo više od stotinu sudionika kojima su se obratili i Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo Grada Splita, Slobodan Aničić, počasni konzul Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Dragana Đurica iz Vijeća za regionalnu suradnju te Efka Heder iz Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe.

Sve su se uvodne govornice složile u jednom – pri kraju je projekt, ali proces nije gotov; dapače, navode da je ovaj društveni projekt prerastao u nezaustavljiv ekonomski proces. O modalitetima tog procesa, konkretnim prijedlozima za buduću suradnju te o perspektivi ženskog poduzetništva do 2020. raspravljalo se u nastavku konferencije u četirima radnim skupinama – poduzetnice, predstavnici parlamenta ili državne i lokalne uprave te potporne institucije ženskom poduzetništvu, ali i putem udruga poduzetnica.

Na panel-prezentaciji Od ženskog poduzetništva do održivog poduzetništva, sudjelovali su Ewa Ruminska–Zimny (Varšavska škola ekonomije), Marijana Maksimović (Garancijski fond AP Vojvodina), Semiha Unal (Business Support Turkey) te Josipa Majić (ID Guardian Ltd.).

Završnu konferenciju je organizirao GTF – IOR u suradnji sa Županijskom komorom Split, a u njenom radu sudjeluju predstavnici parlamenata, lokalnih i državnih vlasti, ženskih poslovnih organizacija, gospodarskih komora, predstavnici akademskog sektora iz Hrvatske i osam zemalja uključenih u projekt (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Moldavije, Srbije i Turske) te predstavnici iz Bugarske, Švedske i Poljske.

Projekt Žensko poduzetništvo: motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi provodi GTF – Inicijativa za održivi rast (GTF-IOR), u suradnji s Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL), a njime koordinira Vijeće za regionalnu suradnju (RCC). Financira ga švedska razvojna agencija SIDA, a traje od 2012. do kraja 2015., s ciljem promicanja najboljih praksa u ženskom poduzetništvu, u skladu s europskim Zakonom o malom poduzetništvu i izgradnjom nacionalnih i regionalnih ženskih poduzetničkih mreža i udruženja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram